Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås

Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås
Foto: Tv4

Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås

Av: Katarina - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

39 ingredienser

2 h

Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås förgyller vilken festlig middag som helst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg oxfilé
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • peppar
  • dijonsenap
  • 250 g skogschampinjoner
  • 4 schalottenlökar
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 0,5-1 dl sherry
  • ca 16 skivor parmaskinka
  • 500 g smördeg (färdig rulle)
  • vetemjöl (till utkavlingen)
  • 3 äggulor (att pensla med)

Trattkantarellsås

  • 300-400 g trattkantareller (färska eller frysta)
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 0,5 dl sherry
  • 5 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • persilja, hackad

Rödvinssky

  • 2 bananschalottenlökar
  • 25 g smör
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk kalvbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar (fasta och jämnstora)
  • salt
  • peppar
  • 1 dl ströbröd
  • 100 g smör

Tillbehör

  • kvisttomat
  • olivolja
  • flingsalt
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Stek oxfilén i en het panna med olivolja och smör så att den får stekyta på alla sidor, salta och peppra.
  3. Pensla oxfilén med dijonsenap och låt svalna medan du gör duxellen (svampröran).
  4. Riv svampen försiktigt så den blir finfördelad.
  5. Finhacka löken.
  6. Stek svamp och lök i smör och en kvist färsk timjan, salta och peppra.
  7. Häll på sherry och låt det koka ihop.
  8. Lägg ut parmaskinka på plastfolie så att bitarna överlappar varandra.
  9. Bred ut den färdiga duxellen över parmaskinkan och lägg på oxfilén.
  10. Rulla in oxfilén i parmaskinkan och plastfolien. Lägg sedan paketet i kylen i ca 10–15 minuter.
  11. Kavla ut smördegen i mjöl tunt så den kommer runt oxfilépaketet.
  12. Lägg smördegen på plastfolie.
  13. Ta bort plastfolien från oxfiléknytet och rulla in den i smördegen.
  14. Rulla in i plastfolie på nytt och lägg den i kylen igen.
  15. Ta av plasten och pensla rullen med ägg. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ca 20–30 minuter för rare/medium rare.
  16. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det.

Trattkantarellsås

  1. Hacka svampen lite grovt och finhacka löken.
  2. Fräs svamp och lök i smör.
  3. Häll över sherry och grädde, låt det sedan koka ihop till det blivit tjockt.
  4. Strö över hackad persilja vid servering.

Rödvinssky

  1. Fräs löken i smöret. Häll sedan på rött vin och kalvbuljong.
  2. Lägg i ett lagerblad och en kvist timjan.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor men inte helt igenom.
  3. Ställ potatisen med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Strö över salt, peppar och ströbröd.
  4. Hyvla kallt smör ovanpå potatisarna med en osthyvel.
  5. Ugnsbaka potatisarna i ca 40–50 minuter tills de är mjuka men har en krispig yta.
  6. Pensla gärna med smöret några gånger under tiden.

Tillbehör

  1. Lägg tomaterna i en ugnssäker form och ringla över olivolja och salt.
  2. Baka i ugnen tillsammans med potatisen tills de mjuknat.
  3. Hacka timjan och strö över vid servering.