Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås

Foto: Tv4
Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås
39 ingredienser
2 h
Biff Wellington med hasselbackspotatis och trattkantarellsås förgyller vilken festlig middag som helst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- ca 1 kg oxfilé
- olivolja
- smör
- salt
- peppar
- dijonsenap
- 250 g skogschampinjoner
- 4 schalottenlökar
- färsk timjan
- salt
- peppar
- 0,5-1 dl sherry
- ca 16 skivor parmaskinka
- 500 g smördeg (färdig rulle)
- vetemjöl (till utkavlingen)
- 3 äggulor (att pensla med)
Trattkantarellsås
- 300-400 g trattkantareller (färska eller frysta)
- 2 schalottenlökar
- smör
- 0,5 dl sherry
- 5 dl grädde
- salt
- peppar
- persilja, hackad
Rödvinssky
- 2 bananschalottenlökar
- 25 g smör
- 3 dl rött vin
- 1 msk kalvbuljong
- 1 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
Hasselbackspotatis
- 8 potatisar (fasta och jämnstora)
- salt
- peppar
- 1 dl ströbröd
- 100 g smör
Tillbehör
- kvisttomat
- olivolja
- flingsalt
- färsk timjan
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Stek oxfilén i en het panna med olivolja och smör så att den får stekyta på alla sidor, salta och peppra.
- Pensla oxfilén med dijonsenap och låt svalna medan du gör duxellen (svampröran).
- Riv svampen försiktigt så den blir finfördelad.
- Finhacka löken.
- Stek svamp och lök i smör och en kvist färsk timjan, salta och peppra.
- Häll på sherry och låt det koka ihop.
- Lägg ut parmaskinka på plastfolie så att bitarna överlappar varandra.
- Bred ut den färdiga duxellen över parmaskinkan och lägg på oxfilén.
- Rulla in oxfilén i parmaskinkan och plastfolien. Lägg sedan paketet i kylen i ca 10–15 minuter.
- Kavla ut smördegen i mjöl tunt så den kommer runt oxfilépaketet.
- Lägg smördegen på plastfolie.
- Ta bort plastfolien från oxfiléknytet och rulla in den i smördegen.
- Rulla in i plastfolie på nytt och lägg den i kylen igen.
- Ta av plasten och pensla rullen med ägg. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ca 20–30 minuter för rare/medium rare.
- Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det.
Trattkantarellsås
- Hacka svampen lite grovt och finhacka löken.
- Fräs svamp och lök i smör.
- Häll över sherry och grädde, låt det sedan koka ihop till det blivit tjockt.
- Strö över hackad persilja vid servering.
Rödvinssky
- Fräs löken i smöret. Häll sedan på rött vin och kalvbuljong.
- Lägg i ett lagerblad och en kvist timjan.
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär dem i tunna skivor men inte helt igenom.
- Ställ potatisen med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Strö över salt, peppar och ströbröd.
- Hyvla kallt smör ovanpå potatisarna med en osthyvel.
- Ugnsbaka potatisarna i ca 40–50 minuter tills de är mjuka men har en krispig yta.
- Pensla gärna med smöret några gånger under tiden.
Tillbehör
- Lägg tomaterna i en ugnssäker form och ringla över olivolja och salt.
- Baka i ugnen tillsammans med potatisen tills de mjuknat.
- Hacka timjan och strö över vid servering.