Biff med morotspuré och skysås med champinjoner

7 röster
45 min
4

Stekt ryggbiff med morotspuré där du tar tillvara på stekskyn i pannan och gör en sås av den tillsammans med champinjoner. Perfekt bjudrätt! 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Ryggbiff och skysås

  • 4 skiva ryggbiff med fettkappa (à 200 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 dl oxfond
  • 1 rosmarinkvist
  • 2 timjankvistar
  • 50 g smör
  • 0,5 citron
  • matolja, till stekning
  • salt

Morot- och jalapeñokroketter

  • 500 g morot
  • 3 inlagda jalapenoskivor
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Till servering

  • 50 g parmesanost
  • 0,5 kruka dragon
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ryggbiff och skysås
    Skär champinjonerna i mindre klyftor. Värm en panna med matolja och stek champinjonerna gyllenbruna på hög värme. Salta. Lägg champinjonerna i en liten kastrull.
  2. Krydda ryggbiffarna med salt.
  3. Stek skivorna, först med fettkappan mot stekpannan så fettet smälter ut på medelhög värme.
  4. Höj temperaturen, lägg ner biffen och stek dem runtom till de har fått en fin yta.
  5. Tillsätt smör och vitlök och ös köttet under stekningen. Lyft upp köttet och låt vila. Kolla temperaturen, 54 grader i innertemperatur.
  6. Tillsätt oxfond och örter till stekpannan och koka ihop stekskyn. Pressa i lite citron. Sila såsen och låt den bli varm tillsammans med champinjonerna. Smaka av såsen med salt före servering.
  7. Morot- och jalapeñokräm
    Skala och koka morötterna mjuka i saltat vatten.
  8. Lägg morötterna i en kannmixer och mixa tillsammans med smör, grädde och jalapeño. Mixa länge så krämen blir helt slät och varm. Minst 5 minuter.
  9. Vid servering
    Skiva köttet, servera med kräm och sky. Toppa med riven parmesan och plockad dragon.
  10. Glöm inte att matsortera skal från grönsaker för en mer hållbar matlagning, och njut av din stekta biff med morotskräm. /Köket-redaktionen
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...