Biff med fryst örtsmör och rostade morötter

POPULÄRT
koket.se
Biff med fryst örtsmör och rostade morötter
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Biff med fryst örtsmör och rostade morötter

20 ingredienser

1 h 15 m

Vitlöksdoftande biff smaksatt med rivet örtsmör. Serveras med timjandoftade morötter och gul lök.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

biff

  • 600 g biff (marmorerad biff med kappa)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 dl kalvfond, utblandad
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Fryst örtsmör

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 20 g babyspenat
  • 0,5 ask krasse
  • 20 g färsk bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk cayennepeppar

Rostade morötter

  • 600 g morot
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan
  • salt
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Örtsmör

  1. Kör allt i matberedare. Smaka av med salt.
  2. Plasta småformar och frys cirka 1 timme eller mer.
  3. Riv över köttet vid servering.

Biff

  1. Salta och peppra köttet på båda sidor. Stek i olja och smör. Lägg i vitlök och timjan. Stek ca 2-3 minuter på varje sida.
  2. Lägg över i en form och låt vila.
  3. Koka upp kalvfonden i stekpanna så får man lite god sky.

Rostade morötter

  1. Dela morötterna i mindre bitar. Halvera lökarna och lägg allt på en plåt med krossad vitlök och timjan. Blanda med salt och olivolja.
  2. Rosta på 225 grader i ca 30 minuter. Rör om under tiden.
  3. Garnera med smörgåskrasse.