Benjamins ragu genovese

POPULÄRT
Benjamins ragu genovese NY
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Benjamins ragu genovese

19

14 ingredienser

9 h

Ragu genovese är ett rustikt långkok på kalvkött med ben och generöst med gul lök som har sitt ursprung i italienska Napoli. Servera den gärna tillsammans med en pasta som är slät, t ex penne lisce.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 2 kg kalvkött på ben, urbenat (kalvskank)
  • 2 kg gul lök
  • 8-10 klyftor vitlök
  • 300 g morot
  • 200 g stjälkselleri
  • 40 g rosmarin
  • 3 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • pasta, gärna penne lisce
  • parmesanost
  • färsk persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader om du har varmluft och 100 grader om du har över- och undervärme.
  2. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Skär även stjälksellerin i fina tärningar.
  3. Salta och peppra köttet. Bryn det runtom på medelvärme i smör och olivolja i en ugnssäker gryta med lock. När köttet är gyllene tar du upp det ur grytan, låt fettet vara kvar.
  4. Fräs morot, stjälkselleri, vitlök och rosmarin i fettet som är över från köttet, ca 5-8 minuter. Lägg därefter i hälften av den gula löken, sen köttet och till sist resten av löken.
  5. Häll på vinet, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen ca 8 timmar.
  6. Lyft ut köttet ur grytan. Skär det i små bitar. Lägg tillbaka i grytan och koka ner ragun till en krämig konsistens.
  7. Slunga ragun med pasta, parmesan och persilja, smaka av med salt och peppar