Belgiska grahamsvåfflor med löjrom, syrad grädde och rödlök

15 m
6 våfflor
Belgiska grahamsvåfflor med löjrom, syrad grädde och rödlök
Foto: Catarina König

Tjocka, krispiga belgiska våfflor på grahamsmjöl som blir extra goda och matiga med västerbottensost i smeten. Toppa med lyxiga ingredienser som löjrom, smetana, rödlök!

25 mars 2017
15 m
6 våfflor

Du behöver

Smet

  • 100 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 msk mild olivolja (alt rapsolja)
  • 2 dl västerbottensost, riven

Tillbehör

  • löjrom
  • smetana (syrad grädde)
  • rödlök, fint hackad
  • gräslök, till dekoration

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
  2. Vispa upp ägg, mjölk och grädde för hand.
  3. Rör ihop grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bakpulver och vispa ner i ägg- och mjölkvispet. Tillsätt olja och det avsvalnade smöret och rör till en slät, lite tjockare smet.
  4. Riv västerbottensosten och vänd ner i våffelsmeten.
  5. Hetta upp järnet. För att få så frasiga våfflor som möjligt så penslar jag alltid järnet med smör innan smeten hälls i.
  6. Häll i lagom med smet och låt grädda ca 2-3 minuter tills gyllene. (Har man inget belgiskt våffeljärn och tillagar i vanligt järn, blir det såklart fler våfflor och kortare gräddningstid)
  7. Ta upp våfflorna från järnet och lägg på ett galler. Lägg in i ugnen fram till servering på ca 90-100 grader så dom håller värme och krisp tills det är dags att servera.
  8. Preppa våfflorna med syrad grädde (smetana), löjrom, finhackad rödlök och lite gräslök som dekoration, servera direkt!
Kommentera receptet

Fler goda recept