Beer bottle burger

koket.se
beer bottle burger
Jens Linder
Jens Linder

Beer bottle burger

18 ingredienser

30 m

"Den här amerikanska innovation, där en smal ölflaska används vid förberedelserna, blir goffiga burgare fyllda med en smältig ost- och chiliblandning. Lätta att göra, extremt mättande." /Jens Linder

Se Jens Linder laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 800 g nötfärs (gärna av högrev)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • malen svartpeppar
  • 8 skivor bacon

Fyllning

  • 350 g lagrad ost, grovriven
  • 3 dl grön paprika, tärnad (eller röd paprika)
  • 2 msk chilifrukt, grön finhackad
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk tabasco (röd eller annan röd hot sauce)
  • malen svartpeppar

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • salladsblad
  • tomat, i skivor
  • saltgurka, skivad
  • ev dressing

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser (utom bacon) till burgarna i en bunke. Rör inte mer än nödvän­digt, färsen ska vara luftig men hålla ihop.
  2. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en annan bunke.
  3. Forma fyra stora burgare. Täck ytterkanter­na på burgarna med baconskivor. Pressa ner botten på en smal ölflaska eller läskburk (5–6 centimeter i diameter) i varje burgare, men inte ända ner. Det ska bli en urgröpning, inte ett hål rakt igenom. Lägg fyllning i urgröpningen.
  4. Lagas ute
    Grilla eller stek burgarna på medelhög värme på grill (med lock) i stekpanna eller på stekhäll. Vänd dem när ostfyllningen blivit ganska så smält.
  5. Låt burgarna vila 3–4 minuter.
  6. Montera burgarna med bröd, sallad, tomat, saltgurka och eventuellt dressing.
  7. Variera gärna fyllningen med vad du vill. Exempelvis kapris istället för chili, senap istället för tabasco, majs istället för paprika.