Bearnaisebönor med rostad potatis och blomkål

POPULÄRT
koket.se
Bearnaisebönor med rostad potatis och blomkål
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bearnaisebönor med rostad potatis och blomkål

15 ingredienser

40 min

Gillar du bearnaisesås kommer du att älska denna vegomiddag med rostade grönsaker, syrlig sallad och små vita bönor i bearnaisesås. Siri gör en förenklad variant av såsen och mixar ihop den istället för att vispa för hand.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 dl torkade små vita bönor, blötlagda (alt 2 förp färdigkokta)
  • 1 blomkål
  • 900 g delikatesspotatis
  • 1 schalottenlök
  • 1 kruka färsk dragon
  • 1 kvist persilja
  • 200 smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt

Sallad

  • 30 g rucolasallad
  • 30 mâchesallad
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka de blötlagda bönorna i nytt vatten i ca 30 minuter. Häll av väl och håll dem varma.
  3. Halvera potatisarna. Bryt blomkålen i mindre buketter.
  4. Lägg potatis och blomkål i en ugnssäker form. Blanda med olja och salt. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  5. Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka dragon och persilja, spara dragonstjälkarna.
  6. Smält smöret med dragonstjälkarna.
  7. Lägg äggulor och vitvinsvinäger i en hög mixer/blender.
  8. Ta bort dragonstjälkarna från smöret.
  9. Börja mixa äggulorna och tillsätt smöret droppvis tills det blir en blank och fin sås. Blanda såsen med persilja, schalottenlök och dragon. Blanda de varma bönorna med såsen. Smaka av med salt Vill du värma såsen kan du göra det försiktig på svag värme. Blir det för varmt kommer såsen att spricka.
  10. Dressa salladen med vinäger, olivolja och salt. Servera potatis och blomkål med sallad och beabönor.

Glöm inte att matsortera rester från matlagningen för en mer hållbar matlagning och njut av din goda vegomiddag! /Köket redaktionen