Bärmousse med rårörda åkerbär och chokladkex

POPULÄRT
Bärsmousse med rårörda åkerbär och chokladkex
Foto: Tv4
Sebastian Gröndal
Sebastian Gröndal

Bärmousse med rårörda åkerbär och chokladkex

Av: Sebastian Gröndal

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

40 m

Bärmousse med rårörda åkerbär och hembakade chokladkex blir en underbar dessert.

Ingredienser

portioner

Chokladkex

  • 75 g äggvita
  • 30 g sirap
  • 75 g strösocker
  • 75 g smör, smält
  • 100 g vetemjöl
  • 30 g kakao

Rårörda åkerbär

  • 100 g åkerbär
  • 0,3 dl strösocker

Bärmousse

  • 2 gelatinblad
  • 200 g blandade bär
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här

Chokladkex

  1. Starta ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman äggvita, sirap, strösocker och smält smör i en bunke. Blanda mjöl och kakao i en annan.
  3. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  4. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper (en sats räcker till två plåtar) och baka i ugnen i 7 minuter.
  5. Låt svalna och bryt i bitar.

Rårörda åkerbär

  1. Blanda åkerbär lite försiktigt med strösockret så att det löses upp.

Bärmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm upp bär med strösocker och tillsätt gelatinbladen så de smälter.
  3. Sila av smeten om du har bär med frön, låt sedan svalna.
  4. Vispa upp grädden och rör ner en tredjedel i bärsmeten, rör sedan ner all bärsmet i vispgrädden.
  5. Fördela i 6 skålar eller glas och toppa med rårörda åkerbär, chokladkex och riven choklad.