Banoffeepaj med chokladgrädde

koket.se
Banoffeepaj med chokladgrädde
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Banoffeepaj med chokladgrädde

12 ingredienser

1 h + tid i kylen

Banoffeepaj är en makalöst god paj med kolakräm, bananer och grädde i härlig harmoni på en botten av digestivekex. Här gör Tea en variant med hemkokt kolakräm med flingsalt och vispad mjölkchokladgrädde. Farligt gott!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Pajbotten

  • 240 g digestivekex [16 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 75 g smör

Smörkola

  • 95 g ljus sirap [0,6 dl]
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 75 g rörsocker [0,75 dl]
  • 1 g flingsalt [0.5 krm]
  • 150 g smör

Chokladgrädde

  • 300 g vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad

Till montering

  • 3-4 bananer, tunt skivade
  • 20 g mjölkchoklad, riven

Gör så här

Chokladgrädde

  1. Börja med chokladgrädden. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Häll lite av grädden över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt och häll därefter på resten. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 timme.

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Värm smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet bryns i botten på kastrullen. Vispa med en visp då och då för jämnast resultat. Låt svalna något.
  2. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Häll sedan i vaniljsocker och brynt smör.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (23 cm i diameter). Tryck ut smulorna upp på kanterna och täck även bottnen.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Smörkola

  1. Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap i en kastrull till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten, det ger den bara mer karaktär.
  2. Häll över kolan i en bunke och tillsätt sedan smöret i omgångar. Rör med en slickepott till smöret smält och kolan svalnat något.
  3. Häll i kolan i det gräddade pajskalet och sätt i kylen.

Montering

  1. Lättvispa chokladgrädden. Skiva bananerna.
  2. Lägg på ett jämnt lager bananskivor över kolan. Täck med chokladgrädden. Strö över riven choklad. Sätt i kylen i minst timmar. Chokladgrädden blir fastare ju längre den står i kylen.