Banoffeepaj med chokladgrädde

Banoffeepaj med chokladgrädde
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Banoffeepaj med chokladgrädde

68

11 steg att laga

12 ingredienser

1 h + tid i kylen

Banoffeepaj är en makalöst god paj med kolakräm, bananer och grädde i härlig harmoni på en botten av digestivekex. Här gör Tea en variant med hemkokt kolakräm med flingsalt och vispad mjölkchokladgrädde. Farligt gott!

läs mer
Kökets kurser
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >



Ingredienser

portioner10 - 12 portioner

Pajbotten

  • 240 g digestivekex [16 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 75 g smör

Smörkola

  • 95 g ljus sirap [0,6 dl]
  • 150 g vispgrädde [1,5 dl]
  • 75 g rörsocker [0,75 dl]
  • 1 g flingsalt [0.5 krm]
  • 150 g smör

Chokladgrädde

  • 300 g vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad

Till montering

  • 3-4 banan, tunt skivade
  • 20 g mjölkchoklad, riven

Gör så här

  1. Chokladgrädde
    Börja med chokladgrädden. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Häll lite av grädden över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt och häll därefter på resten. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1 timme.
  3. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader. Värm smöret på medelhög värme tills mjölkproteinet bryns i botten på kastrullen. Vispa med en visp då och då för jämnast resultat. Låt svalna något.
  4. Mixa kexen till smulor i en matberedare. Häll sedan i vaniljsocker och brynt smör.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (23 cm i diameter). Tryck ut smulorna upp på kanterna och täck även bottnen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Smörkola
    Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap i en kastrull till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked, speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten, det ger den bara mer karaktär.
  8. Häll över kolan i en bunke och tillsätt sedan smöret i omgångar. Rör med en slickepott till smöret smält och kolan svalnat något.
  9. Häll i kolan i det gräddade pajskalet och sätt i kylen.
  10. Montering
    Lättvispa chokladgrädden. Skiva bananerna.
  11. Lägg på ett jämnt lager bananskivor över kolan. Täck med chokladgrädden. Strö över riven choklad. Sätt i kylen i minst timmar. Chokladgrädden blir fastare ju längre den står i kylen.