Banangalette

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Banangalette

18 ingredienser

1 h

Den här desserten är en riktig läcker kombination! Lägg valfri glass i galetten, lägg på banan och strössla över riven choklad. Ringla över myntsirap och avsluta med krossade maränger. Det kommer snabbt bli en ny favorit till fikat!

Ingredienser

portioner

Galette

  • 5 dl bovetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 3 ägg
  • 3 dl kolsyrat vatten, kallt
  • 4 msk smör (att steka i)

Myntasirap

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl färska myntablad
  • 1 stjärnanis

Stekta bananer

  • 2 bananer
  • 1 msk olja
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 stjärnanis, mortlar

Servering

  • glass
  • choklad, riven
  • maräng

Gör så här

Galette

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke. Vispa ner vatten med elvisp och därefter ägg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå två timmar i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Vispa bovetesmeten återigen med elvisp och häll i kolsyrat vatten.
  4. Stek tunna stora pannkakor i smör, genom att före varje tillfälle vispa smeten och sedan hälla smeten i pannans smälta smör.
  5. Vrid runt pannan snabbt så att smeten fördelas i hela pannan, innan den börjar stelna. Gör pannkakorna så tunna som möjligt.
  6. Värm galetterna några minuter i ugnen precis före servering.

Myntasirap

  1. Tvätta av myntabladen i kallt vatten. Slunga dem torra i en salladsslunga eller torka försiktigt med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och mortla bladen. Låt dra i hett vatten i cirka 30 minuter. Sila bort vattnet från den mortlade bladröran.
  2. Koka upp 2 dl vatten i en liten stekpanna. Stäng av värmen. Tillsätt socker och vispa tills det löses upp helt. Låt det svalna och lägg det sedan i kylen tills det svalnar ytterligare. När det är helt kallt tillsätter du myntan och blandar ihop med sirapen. Förslut och låt stå i kylen över natten.

Stekta bananer

  1. Skala och skär bananerna på längden.
  2. Hetta upp olja i en panna med sockret och kryddorna.
  3. Stek bananerna gyllenbruna.

Servering

  1. Servera galletten med glass, den stekta bananen, riven choklad, myntsirapen och krossade maränger.