Banangalette

Erik Videgård KK 2024

Banangalette

18 ingredienser

1 h

Den här desserten är en riktig läcker kombination! Lägg valfri glass i galetten, lägg på banan och strössla över riven choklad. Ringla över myntsirap och avsluta med krossade maränger. Det kommer snabbt bli en ny favorit till fikat!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Galette

  • 5 dl bovetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 3 ägg
  • 3 dl kolsyrat vatten, kallt
  • 4 msk smör (att steka i)

Myntasirap

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl färska myntablad
  • 1 stjärnanis

Stekta bananer

  • 2 bananer
  • 1 msk olja
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 stjärnanis, mortlar

Servering

  • glass
  • choklad, riven
  • maräng

Gör så här

Håll skärmen tänd

Galette

  1. Blanda bovetemjöl och salt i en bunke. Vispa ner vatten med elvisp och därefter ägg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå två timmar i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Vispa bovetesmeten återigen med elvisp och häll i kolsyrat vatten.
  4. Stek tunna stora pannkakor i smör, genom att före varje tillfälle vispa smeten och sedan hälla smeten i pannans smälta smör.
  5. Vrid runt pannan snabbt så att smeten fördelas i hela pannan, innan den börjar stelna. Gör pannkakorna så tunna som möjligt.
  6. Värm galetterna några minuter i ugnen precis före servering.

Myntasirap

  1. Tvätta av myntabladen i kallt vatten. Slunga dem torra i en salladsslunga eller torka försiktigt med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och mortla bladen. Låt dra i hett vatten i cirka 30 minuter. Sila bort vattnet från den mortlade bladröran.
  2. Koka upp 2 dl vatten i en liten stekpanna. Stäng av värmen. Tillsätt socker och vispa tills det löses upp helt. Låt det svalna och lägg det sedan i kylen tills det svalnar ytterligare. När det är helt kallt tillsätter du myntan och blandar ihop med sirapen. Förslut och låt stå i kylen över natten.

Stekta bananer

  1. Skala och skär bananerna på längden.
  2. Hetta upp olja i en panna med sockret och kryddorna.
  3. Stek bananerna gyllenbruna.

Servering

  1. Servera galletten med glass, den stekta bananen, riven choklad, myntsirapen och krossade maränger.