Bananbröd med karamelliserade bananer
Bananbröd med karamelliserade bananer
14 ingredienser
1 h 30 min
Att baka bananbröd, eller snarare bananakaka i det här fallet, är ett perfekt sätt att göra något riktigt gott av bananer som blivit lite bruna. Blir supergott att bjuda med hemgjort jordnötssmör till.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Karamelliserade bananer
- 75 g smör
- 100 g farinsocker
- 3-4 bananer
Banankaka
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2,5 dl strösocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 2 ägg, stora
- 4 bananer, mogna
- 1 msk vaniljsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Jordnötssmör
- 200 g salta jordnötter
- 1 msk honung
- 2 tsk neutral olja
Gör så här
Karamelliserade bananer
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj en avlång brödform generöst med smör.
- Smält ihop smör och farinsocker till en glansig karamellblandning i en kastrull. Häll ner blandningen i brödformen.
- Skala bananerna, dela dem på längden och sedan på mitten. Lägg dem med snittytan ned mot karamellen.
Banankaka
- Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
- Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
- Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver och kardemumma. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
- Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter tills kakan är helt genomgräddad.
- Låt kakan svalna lite, ca 15 minuter, innan du stjälper upp den ur formen. Serveras gärna ljummen.
Jordnötssmör
- Mixa jordnötterna fint i en liten matberedare. Tillsätt honung och olja och fortsätt mixa till en slät kräm.
- Servera banankakan med jordnötssmöret.