Banana split på kockarnas vis

Banana split på kockarnas vis
Foto: TV4
David Enmark KK
David Enmark KK

Banana split på kockarnas vis

Av: David Enmark

Från: Kockarnas kamp

14 ingredienser

1 h + tid i frysen

Kockarna i Kockarnas kamps moderna tolkning på retrodesserten banana split.

Ingredienser

portioner

Bananglass

  • 5 bananer
  • 100 g rörsocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 80 g strösocker
  • 4 äggulor

Karamelliserad chokladsås

  • 100 g strösocker
  • 2,5 dl grädde
  • 80 g mjölkchoklad, hackad
  • salt

Gräddkräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 50 g strösocker

Gör så här

Bananglass

  1. Lägg en halv banan åt sidan till garnering. Skala resterande och skär i skivor. Karamellisera dem hårt med rörsocker i en stekpanna.
  2. Vispa ihop och värm mjölk, grädde, strösocker och äggula till 83 grader i en kastrull.
  3. Tillsätt de karamelliserade bananerna. Mixa slätt och låt svalna. Kör smeten i glassmaskin och frys 4 timmar.

Karamelliserad chokladsås

  1. Värm sockret i en kastrull. När det börjar få färg tillsätter du grädden och kokar ihop.
  2. Ta kastrullen från värmen och blanda försiktigt ner chokladen. Smaka upp med lite salt.

Gräddkräm

  1. Vispa grädde och crème fraiche med elvisp till en fluffig kräm. Ställ i kylen.

Maräng

  1. Sätt ugnen på 70 grader, varmluft.
  2. Vispa äggvitor och socker till en maräng. Stryk ut på bakpappersklädd plåt och baka på 70 grader tills de torkar, ca 30-40 minuter.
  3. Lägg upp glass, chokladsås och gräddkräm i skålar. Toppa med banan och maräng.