Banana foster
Banana foster
17 ingredienser
20 m + tid i kyl
Banana foster är en riktigt smarrig brunchrätt med kanelstekt banan, vaniljglass och karamelliserade pekannötter.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Kanelstekt banan
- 2 bananer
- 0,5 tsk malen kanel
- 2 msk strösocker
- olja (eller margarin)
Vaniljglass
- 500 g växtbaserad mjölk [5 dl]
- 125 g rörsocker
- 1 vaniljstång
- 25 g honung, fast
Karamelliserade pekannötter
- 100 g pekannötter
- 80 g florsocker
- 2 msk olja
Kolasås
- 210 g strösocker [2 dl + 2 msk]
- 200 g havregrädde [2 dl]
- 165 g ljus sirap [1 dl + 1msk]
- 60 g ljust muscovadosocker [4 msk]
- 0,25 tsk salt
- rom
Gör så här
Kanelstekt banan
- Dela bananen på längden.
- Blanda kanel och socker och strö över båda utsida och snittsida av bananen.
- Stek sedan bananen i en varm stekpanna.
Vaniljglass
- Värm mjölken med resten av ingredienserna tills sockret lösts upp.
- Låt stå över natten i kylen och kör sedan smeten i en glassmaskin.
Karamelliserade pekannötter
- Rosta pekannötterna på 170 grader i 10–15 minuter.
- Rulla nötterna i en bunke tillsammans med florsockret.
- Värm en stekpanna och häll i oljan.
- Karamellisera nötterna försiktigt med florsockret under konstant omrörning.
- Häll av nötterna och låt svalna av helt. Hacka dem sedan.
Kolasås
- Väg upp alla ingredienser utom rom i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Toppa med rom och tänd på. Skeda direkt över glassen.