Banana foster

Banana foster
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Banana foster

17 ingredienser

20 m + tid i kyl

Banana foster är en riktigt smarrig brunchrätt med kanelstekt banan, vaniljglass och karamelliserade pekannötter.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kanelstekt banan

  • 2 bananer
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 msk strösocker
  • olja (eller margarin)

Vaniljglass

  • 500 g växtbaserad mjölk [5 dl]
  • 125 g rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 25 g honung, fast

Karamelliserade pekannötter

  • 100 g pekannötter
  • 80 g florsocker
  • 2 msk olja

Kolasås

  • 210 g strösocker [2 dl + 2 msk]
  • 200 g havregrädde [2 dl]
  • 165 g ljus sirap [1 dl + 1msk]
  • 60 g ljust muscovadosocker [4 msk]
  • 0,25 tsk salt
  • rom

Gör så här

Håll skärmen tänd

Kanelstekt banan

  1. Dela bananen på längden.
  2. Blanda kanel och socker och strö över båda utsida och snittsida av bananen.
  3. Stek sedan bananen i en varm stekpanna.

Vaniljglass

  1. Värm mjölken med resten av ingredienserna tills sockret lösts upp.
  2. Låt stå över natten i kylen och kör sedan smeten i en glassmaskin.

Karamelliserade pekannötter

  1. Rosta pekannötterna på 170 grader i 10–15 minuter.
  2. Rulla nötterna i en bunke tillsammans med florsockret.
  3. Värm en stekpanna och häll i oljan.
  4. Karamellisera nötterna försiktigt med florsockret under konstant omrörning.
  5. Häll av nötterna och låt svalna av helt. Hacka dem sedan.

Kolasås

  1. Väg upp alla ingredienser utom rom i en kastrull.
  2. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
  3. Toppa med rom och tänd på. Skeda direkt över glassen.