Bamya - vegetarisk tomatgryta med okra

11 röster
40 min
4
Bamya - vegetarisk tomatgryta med okra
Foto: TV4
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g baby okra (tinade om de är frysta)
  • 1 gul lök
  • 400 konserverade cocktailtomater, på burk
  • 6 klyfta vitlök
  • olivolja, att steka i
  • 300 g rundkornigt ris (t ex risottoris eller sushiris)
  • 100 g ghee (klarifierat smör)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en kastrull tills den börjar bli mjuk. Tillsätt tomaterna och låt koka upp.
  2. Tillsätt okra. Smaka av med salt och peppar. Låt koka mjuka.
  3. Stek riset i ghee, tillsätt gurkmeja och vatten (se anvisning för mängd). Koka sedan mjukt enligt anvisning på förpackningen.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Stek den i rikligt med olivolja i en stekpanna tills den börjar fräsa. Häll sedan vitlöken och oljan i tomatsåsen. Det kallas för en tashi.
  5. Servera tomatgrytan med riset.
26 januari 2019