Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås

Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Bakad rödbeta med syrade steklökar och bearnaisesås

6

17 steg att laga

25 ingredienser

1 h

Vad sägs om bakad rödbeta med syrade steklökar, vattenkrasse och bearnaisesås? Det kommer bli en otroligt god och härlig rätt att servera både till vardag och helg!

Ingredienser

portioner4 portioner

Bakad rödbeta

  • 4 rödbeta
  • 2 msk crema di balsamico

Bearnaise reduktion

  • 2 schalottenlök, finhackade
  • 1 kruka dragon
  • 1 kruka persilja
  • 7 vitpepparkorn, krossade
  • 2 dl vitvinsvinäger

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggula
  • 2,5 msk bearnaise reduktion
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk dragon, hackad
  • 4 msk persilja, hackad
  • 2 msk färsk körvel, hackad

Syrade steklökar

  • 20 röd steklök
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl vatten
  • 5 g salt

Garnering

  • 20 g sötmandel, hackade (gärna marconamandlar)
  • 50 g vattenkrasse
  • 10 g persilja
  • 18 blad dragon
  • 10 g färsk körvel

Gör så här

  1. Bakad rödbeta
    Slå in rödbetorna i aluminiumfolie
  2. Baka i ugnen på 140 grader tills innertemperaturen når 98 grader, eller tills de är mjuka.
  3. Lyft ut rödbetorna ur folien och skala dem.
  4. Skär ett snitt i rödbetorna och baka igen ca 30 minuter på 100 grader.
  5. Pensla rödbetorna med balsamico reduktion.
  6. Bearnaise reduktion
    Koka lök, dragon, persilja och vitpeppar i vitvinsvinäger ca 3 minuter.
  7. Sila av och häll upp i en flaska.
  8. Bearnaisesås
    Smält smöret till såsen och håll temperaturen runt 50 grader.
  9. Vispa ihop äggulor och bearnaise reduktion i en kastrull på svag värme tills blandningen börjar tjockna.
  10. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret droppvis och sedan i en tunn stråle.
  11. Smaka av med salt och cayennepeppar
  12. Vänd ner persilja, dragon och körvel.
  13. Syrade steklökar
    Skala och dela lökarna på mitten.
  14. Koka upp socker, ättika, vatten och salt
  15. Tillsätt lökarna och sjud dem mjuka.
  16. Slå upp på en burk.
  17. Garnering
    Servera rödbetorna med syrade steklökar, bearnaisesås, mandlar, vattenkrasse och örter.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer