Bakad fetaost

Bakad fetaost
Foto: Miriam Preis

Bakad fetaost

8 ingredienser

30 m

"Det finns flera olika sätt att göra den här rätten. Man kan riva tomaterna, skiva eller dela dem i bitar, lägga dem under eller ovanpå osten, täcka formen med folie eller låta bli. Man kan baka tomaterna i förväg eller tillsammans med osten, bryta osten i bitar eller använda hela skivor. Man kan använda röd chili, torkad chili eller jalapeño. Eller ingen alls.
Jag gillar när tomaterna blir lite skrumpna, brända och koncentrerade och låter dem därför bakas en stund i ugnen innan de varvas med osten." /Sara Berg

Grekisk mat Sara Berg

Boktips!

Hitta fler goda recept i boken "Grekisk mat" av Sara Berg, Natur & Kultur.

Ingredienser

portioner
  • 300 g tomat, halverade (små, smakrika)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 msk olivolja
  • 300 g fetaost
  • 1 jalapeño, finskivad (eller spansk peppar)
  • 0,5 dl olivolja
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  2. Blanda tomaterna med oregano, 2 msk olivolja och peppar.
  3. Sprid ut tomaterna glest på en plåt med bakplåtspapper och baka i 10 minuter, lite högre upp än mitten av ugnen.
  4. Bryt osten i stora bitar med händerna och varva dem med tomater och jalapeño i en ugnsfast form.
  5. Ringla över 0,5 dl olivolja och baka i ytterligare 10–15 minuter tills osten fått färg och blivit mjuk.

Servering

  1. Servera med bröd att doppa i osten.