Bagels med choklad

Bagels med choklad
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Bagels med choklad

11 ingredienser

2 h + tid i kyl

”En rolig variant med kakao och chokladbitar i degen, gillar du russin eller tranbär är det väldigt gott att tillsätta det i degen. Supergoda tillsammans med en god sylt eller bara rostade med mycket smör på. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner8 - 14 stycken

Deg

  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 100 g rågmjöl (fullkorn) [1,8 dl]
  • 28 g kakao [4,5 msk]
  • 300 g vatten [3 dl]
  • 4 g jäst
  • 24 g farinsocker, mjukt [2 msk]
  • 10 g salt [0,5 msk]
  • 100-120 g mörk choklad, Hackad

Frivillig smaksättning

  • sesamfrön, rostade
  • russin
  • tranbär

Gör så här

Dag 1

  1. Om du vill smaksätta din deg så förbered detta först. Blötlägg, rosta eller liknande det just din smaksättning kräver.
  2. Knåda samman alla ingredienser i 2-4 minuter i en skål, tillsätt chokladen och knåda in den i degen, låt den ligga övertäckt i 30-45 minuter.
  3. Knåda samman degen på nytt och lägg degen i en oljad skål eller låda som du täcker över. Låt degen ligga i minst 10 timmar, klarar sig upp till 16-20 timmar i kylen.

Dag 2

  1. Sätt på ugnen på 250 grader över och undervärme. Sätt även in en djup plåt längst ner i ugnen.
  2. Forma 8-9 bollar för stora bagels eller 14 mindre bollar för minibagels. Gör ett hål i mitten på varje och sträck ut lite lätt. Låt bagelsen jäsa övertäckta på en lätt mjölad yta i ca 25-45 minuter.
  3. Sjud upp lättsockrat vatten i en djup stekpanna eller vid gryta innan bagelsen är redo.
  4. Sjud varje bagels 1 minut per sida, låt dem droppa av när du lyfter ur dem, alternativt låt dem rinna av sig på duk eller skärbräda.
  5. Samtidigt som du ställer in bagelsen i ugnen häller du ca 0,5-1 dl vatten i plåten längst ner så att det ångar ordentligt. Baka i ca 12-15 minuter för de stora och ca 10-12 minuter för de små.