Baconlindad köttfärslimpa med salviasås och puré

POPULÄRT
koket.se
Baconlindad köttfärslimpa med salviasås och puré
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Baconlindad köttfärslimpa med salviasås och puré

28 ingredienser

En älskad husmanskostklassiker i form av köttfärslimpa serverad med gräddig salviasås och puré på rotselleri. Bjud gärna med saltgurka till.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

Köttfärslimpa

  • 500 g blandfärs
  • 0,75 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl krossade tomater
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl is, krossad
  • 0,5 gul lök, finhackad och fräst i smör
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 3 msk torkad salvia
  • 2 förp bacon (à 140 g)
  • 1 ägg
  • svartpeppar, nymalen

Salviasås

  • 1 kruka salvia, plockad, stjälkarna för sig och bladen strimlade
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök, skivad
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 dl oxfond, utspädd
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • 1 rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Till servering

  • krasse
  • saltgurka

Gör så här

Köttfärslimpa

  1. Blanda vatten och tomatkross med ströbröd i en skål för att svälla.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Blanda färsen i en iskall bunke (den kan stå i frysen innan blandning) med salt och is tills färsen går ihop riktigt fint. Tillsätt lök, ströbrödsblandning, salvia och svartpeppar.
  4. Lägg ut aluminiumfolie på en bänk, lägg på ett ark bakplåtspapper. Lägg ut baconskivor omlott på bakplåtspapperet. Skeda ut färsen till en tjock korv i mitten på baconskivorna. Rulla ihop tajt (likt en rulltårta) med bakplåtspapperet. Rulla sedan ihop med folien och fixera på varje sida som på en smällkaramell.
  5. Lägg på plåt och baka i ugn i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt svalna något.

Salviasås

  1. Bryn smöret i en stekpanna. Låt det svalna något och lägg ner salviastjälkarna. Låt koka kort och tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med
  2. någon minut och tillsätt därefter dijonsenap, oxfond och grädde. Låt koka ihop ca fem minuter, sila och smaka av med salt och peppar.
  3. Precis före servering vänder du ner den strimlade salvian.

Rotselleripuré

  1. Koka rotsellerin precis klar i grädde och mjölk.
  2. Häll av och spara gräddmjölken. Mixa rotsellerin till en slät och fin puré. Tillsätt lite av gräddmjölken om det behövs samt smör, smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Ta ut köttfärslimpan ur paketet och skär i skivor. Värm lite i ugn om nödvändigt. Lägg upp selleripurén och såsen på tallriken runt rullen, servera med krasse och saltgurka.