Baconlindad köttfärslimpa med salviasås och puré
Baconlindad köttfärslimpa med salviasås och puré
28 ingredienser
En älskad husmanskostklassiker i form av köttfärslimpa serverad med gräddig salviasås och puré på rotselleri. Bjud gärna med saltgurka till.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Köttfärslimpa
- 500 g blandfärs
- 0,75 dl ströbröd
- 0,5 dl vatten
- 1 dl krossade tomater
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl is, krossad
- 0,5 gul lök, finhackad och fräst i smör
- 2 klyftor vitlök, finrivna
- 3 msk torkad salvia
- 2 förp bacon (à 140 g)
- 1 ägg
- svartpeppar, nymalen
Salviasås
- 1 kruka salvia, plockad, stjälkarna för sig och bladen strimlade
- 2 bananschalottenlökar
- 1 klyfta vitlök, skivad
- 3 msk dijonsenap
- 3 dl oxfond, utspädd
- 2 dl grädde
- salt
- peppar
- 1 rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
- 2 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- salt
- peppar
Till servering
- krasse
- saltgurka
Gör så här
Köttfärslimpa
- Blanda vatten och tomatkross med ströbröd i en skål för att svälla.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda färsen i en iskall bunke (den kan stå i frysen innan blandning) med salt och is tills färsen går ihop riktigt fint. Tillsätt lök, ströbrödsblandning, salvia och svartpeppar.
- Lägg ut aluminiumfolie på en bänk, lägg på ett ark bakplåtspapper. Lägg ut baconskivor omlott på bakplåtspapperet. Skeda ut färsen till en tjock korv i mitten på baconskivorna. Rulla ihop tajt (likt en rulltårta) med bakplåtspapperet. Rulla sedan ihop med folien och fixera på varje sida som på en smällkaramell.
- Lägg på plåt och baka i ugn i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt svalna något.
Salviasås
- Bryn smöret i en stekpanna. Låt det svalna något och lägg ner salviastjälkarna. Låt koka kort och tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa med
- någon minut och tillsätt därefter dijonsenap, oxfond och grädde. Låt koka ihop ca fem minuter, sila och smaka av med salt och peppar.
- Precis före servering vänder du ner den strimlade salvian.
Rotselleripuré
- Koka rotsellerin precis klar i grädde och mjölk.
- Häll av och spara gräddmjölken. Mixa rotsellerin till en slät och fin puré. Tillsätt lite av gräddmjölken om det behövs samt smör, smaka av med salt och peppar.
Servering
- Ta ut köttfärslimpan ur paketet och skär i skivor. Värm lite i ugn om nödvändigt. Lägg upp selleripurén och såsen på tallriken runt rullen, servera med krasse och saltgurka.