Baconlindad älgstek

Baconlindad älgstek
Foto: Tv4

Baconlindad älgstek

Av: Mikael - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1 h

Baconlindad älgstek med vitlökssmörslungade haricot verts och rönnbärsgelé är en rustik huvudrätt som passar perfekt till en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgstek

  • 3-4 enbär
  • 8-10 pepparkorn, hela
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt, röd peppar
  • salt
  • 600-1000 g älgstek
  • 1-2 förp bacon

potatis

  • 400 g mandelpotatis
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 4 msk smör
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 morot
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 köttbuljongtärningar (eller motsvarande mängd oxfond)
  • 4 dl rödvin (kraftigt)
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 msk socker, och/eller 1 msk smör att montera med spadet från älgsteken
  • 1 msk brun såsredning

Vitlökssmörslungade haricot verts

  • 400 g haricots verts
  • 4 msk smör
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Servering

  • 100 g rönnbärsgelé

Gör så här

Älgstek

  1. Mortla enbär och pepparkorn grovt. Finhacka vitlöken och chilifrukten och blanda med kryddorna och salt efter smak.
  2. Putsa älgköttet noga och gnid in med kryddblandningen. Linda bacon hårt och tätt runt steken och placera den i en ugnsform. Stek i ugn på 225 grader i 20-30 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader.
  3. Ta ut ur ugnen, slå in i aluminiumfolie och låt vila 10 minuter. Tranchera tunt och servera. Ut mot kanterna kommer köttet vara mer genomstekt och i mitten mer rött, vilket låter gästerna ta bitar som de föredrar.

Pressad potatis

  1. Skala och skölj mandelpotatisen. Placera i kallt saltat vatten i en kastrull och koka upp på medelhög temperatur under lock. Sätt ner temperaturen och se noga till att potatisen bara sjuder, inte stormkokar. Koka tills potatisen är mjuk.
  2. Pressa potatisen i potatispress och salta och peppra efter smak. Servera omedelbart.

Rödvinssås

  1. Smält smöret i en kastrull. Finhacka lök, morot och vitlök och låt fräsa i smöret ungefär 2-3 minuter. Tillsätt lagerbladen, buljongtärningarna/oxfonden och slå på vinet, lite i taget. Låt sjuda utan lock tills såsen reducerat, cirka två timmar.
  2. Sila bort morot, lök, lagerblad och vitlök och koka upp såsen igen. Smaka av med salt och peppar och eventuellt vinäger och socker och red såsen med redningen.
  3. Om du vill kan du sila ner spadet från älgsteken i såsen. Montera med lite smör precis innan servering om du vill ha såsen lite blankare.

Vitlökssmörslungade haricot verts

  1. Rensa haricot vertsen noga och skär bort de hårdare stjälkarna på ändarna. Lägg i stekpanna med lock och lägg smöret ovanpå tillsammans med finhackad vitlök.
  2. Fräs på hög temperatur under lock en kort stund, tills smöret smält ner över haricot vertsen. Ta bort locket och fräs vitlöken och haricot vertsen i smöret under omrörning tills haricot vertsen är mjuka men fortfarande har viss stadga inuti.
  3. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.