Baconlindad älgfärslimpa

Baconlindad älgfärslimpa
Foto: Tv4

Baconlindad älgfärslimpa

Av: Per - Kil

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1 h 20 m

Baconlindad älgfärslimpa med krossad potatis och blomkålssås är en rätt som andas skog.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgfärslimpa

  • 1200 g älgfärs, finmalt
  • 2 ägg (stora)
  • 2 dl grädde
  • 5 msk ströbröd
  • 1 gul lök
  • 4 krm svartpeppar
  • 4 krm salt
  • 1 msk persilja
  • 5 msk bostongurka
  • bacon
  • 2 dl lingon
  • 1 dl strösocker

Krossad potatis

  • 12 potatisar
  • 3 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 dl Västerbottensost

Blomkålssås

  • 1 blomkål
  • 6 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 6 dl grädde
  • 2 dl kalvfond
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Primörer

  • 3 l vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

Älgfärslimpa

  1. Vispa upp äggen.
  2. Blanda grädde och ströbröd till en lag, låt stå i 10 minuter för att svälla.
  3. Finhacka lök.
  4. Rör ner lag, ägg, lök, kryddor och bostongurka i älgfärsen.
  5. Smörj en form och lägg i baconskivorna.
  6. Forma limpan av färsen och lägg den över baconen som du sedan viker över limpan.
  7. Tillaga älgfärslimpan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Limpan ska ha uppnått 75 grader i innertemperatur.
  8. Ta ut limpan 10 minuter innan servering. Vila med ugnsfolie över.
  9. Tina lingonen och tillsätt socker, rör långsamt ihop. Serveras som tillbehör.

Krossad potatis

  1. Koka upp potatisen så att den nästan är klar. Låt den svalna.
  2. Tryck ut potatisen med knytnäven. Klicka på smör blandat med pressad vitlök, kryddor och riven Västerbottensost.
  3. Gratinera potatisen i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.

Blomkålssås

  1. Koka blomkålen i ca 10 minuter. Mixa blomkålen i en mixer.
  2. Fräs upp finhackad schalottenlök i smör.
  3. Koka upp grädde, kalvfond och soja. Tillsätt blomkålen.
  4. Reducera såsen 30–40%. Det tar ca 30–40 minuter.

Primörer

  1. Koka upp 3 liter vatten, tillsätt olja, balsamvinäger och salt. Lägg i sparrisen och koka ca 5 minuter.
  2. Ta upp sparrisen och lägg i en skål.
  3. Glasera sparrisen i en stekpanna med smör och flingsalt i ett par minuter precis innan servering.