Baconlindad älgfärslimpa

Foto: Tv4
Baconlindad älgfärslimpa
34 ingredienser
1 h 20 m
Baconlindad älgfärslimpa med krossad potatis och blomkålssås är en rätt som andas skog.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Älgfärslimpa
- 1200 g älgfärs, finmalt
- 2 ägg (stora)
- 2 dl grädde
- 5 msk ströbröd
- 1 gul lök
- 4 krm svartpeppar
- 4 krm salt
- 1 msk persilja
- 5 msk bostongurka
- bacon
- 2 dl lingon
- 1 dl strösocker
Krossad potatis
- 12 potatisar
- 3 msk smör
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk rosmarin
- 2 krm svartpeppar
- 2 krm salt
- 1 dl Västerbottensost
Blomkålssås
- 1 blomkål
- 6 schalottenlökar
- 1 msk smör
- 6 dl grädde
- 2 dl kalvfond
- 3 tsk kinesisk soja
- 2 krm svartpeppar
- 2 krm salt
Primörer
- 3 l vatten
- 1 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk salt
- 12 gröna sparrisar
- 2 msk smör
- 2 tsk flingsalt
Gör så här
Älgfärslimpa
- Vispa upp äggen.
- Blanda grädde och ströbröd till en lag, låt stå i 10 minuter för att svälla.
- Finhacka lök.
- Rör ner lag, ägg, lök, kryddor och bostongurka i älgfärsen.
- Smörj en form och lägg i baconskivorna.
- Forma limpan av färsen och lägg den över baconen som du sedan viker över limpan.
- Tillaga älgfärslimpan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Limpan ska ha uppnått 75 grader i innertemperatur.
- Ta ut limpan 10 minuter innan servering. Vila med ugnsfolie över.
- Tina lingonen och tillsätt socker, rör långsamt ihop. Serveras som tillbehör.
Krossad potatis
- Koka upp potatisen så att den nästan är klar. Låt den svalna.
- Tryck ut potatisen med knytnäven. Klicka på smör blandat med pressad vitlök, kryddor och riven Västerbottensost.
- Gratinera potatisen i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter.
Blomkålssås
- Koka blomkålen i ca 10 minuter. Mixa blomkålen i en mixer.
- Fräs upp finhackad schalottenlök i smör.
- Koka upp grädde, kalvfond och soja. Tillsätt blomkålen.
- Reducera såsen 30–40%. Det tar ca 30–40 minuter.
Primörer
- Koka upp 3 liter vatten, tillsätt olja, balsamvinäger och salt. Lägg i sparrisen och koka ca 5 minuter.
- Ta upp sparrisen och lägg i en skål.
- Glasera sparrisen i en stekpanna med smör och flingsalt i ett par minuter precis innan servering.