Ayla och Christins gåsamiddag

Ayla och Christins gåsamiddag
Foto: TV4
Ayla Canpunar
Christin Kashou
Ayla Canpunar
Christin Kashou

Ayla och Christins gåsamiddag

Av: Ayla Canpunar, Christin Kashou

Från: Sveriges mästerkock

32 ingredienser

2 h 30 min

En lite modernare variant på den skånska gåsamiddagen med helstekt gås.

Ingredienser

portioner8 - 10

Gås

  • 1 gås (ca 4 kg)
  • 2 msk salt
  • 1 msk svartpeppar, nymalen
  • 3 röda äpplen (royal gala)
  • 10 katrinplommon
  • 10 torkade aprikoser
  • steksnöre

Svartvinbärsgelé

  • 3 dl svarta vinbär
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk gelépulver

Rödkål

  • 0,5 rödkål
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 8 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 msk sirap

Potatis

  • 15 delikatesspotatisar
  • rosmarin
  • salt
  • peppar

Brysselkål

  • 15 brysselkål
  • 2 msk gåsfett
  • 1 msk smör
  • salt

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl gåsfett
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl portvin
  • 1 dl madeiravin
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

Gör så här

Gås

  1. Sätt ugnen på 175°C. Börja med att ta ut alla inälvor ur gåsen och skölj sedan av den. Salta och peppra gåsen både inuti och utanpå.
  2. Halvera äpplena. Fyll gåsen med äpplen, katrinplommon och aprikoser. Bind upp gåsen runt låren med steksnöre. Sätt gåsen på ett galler och placera i ugnen med en ugnsplåt under som samlar upp allt gåsfett. För att gåsfettet inte ska brännas, häll lite vatten i ugnsformen. Sätt till sist i en köttermometer i lårvecket på gåsen. Innertemperaturen ska vara 80°C när den är färdig. Ös gåsen med gåsfett flera gånger under stektiden, ca var 15:e minut.

Svartvinbärsgelé

  1. Lägg bären i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt koka 5 minuter. Mosa sedan bären mot kanten. Sila av bären och häll tillbaka saften i kastrullen. Lös upp gelépulvret enligt anvisning på paketet. Tillsätta gelépulvret i kastrullen och vispa runt ordentligt. Häll sedan upp gelén i önskade former och ställ i kylen.

Rödkål

  1. Strimla rödkålen. Rör ihop vatten, socker och äppelcidervinäger till sockret har lösts upp i en bunke. Lägg i rödkålen (spara vätskan i bunken) och låt stå och dra 15 minuter. Stek rödkålen på låg värme med kryddorna och sirap. Addera succesivt vätskan från bunken under stektiden.

Potatis

  1. Skala och tornera potatisen. Koka potatisarna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Avsluta med att steka potatisarna i en stekpanna med gåsfett och rosmarin. Krydda med salt och peppar.

Brysselkål

  1. Skär bort rotfästet från brysselkålen och plocka bladen. Stek bladen i smör och krydda med salt.

Sås

  1. Skala och skär schalottenlöken i grova bitar. Bryn löken i gåsfettet och tillsätt sedan grädde. Låt koka ihop. Häll i portvin och madeiravin och rör om. Krydda såsen med salt och peppar och en timjankvist. Sila av såsen och låt reducera ytterligare.

Servering

  1. Ta ut gåsen och låt den vila i minst 15 minuter. Tranchera sedan bröst och lårfilé. Ta ut äppelklyftor och skär i mindre bitar.
  2. Lägg upp alla komponenter fint på tallrikar och servera.