Avgolemono - grekisk kycklingsoppa

NYHET
Avgolemono - grekisk kycklingsoppa
Foto: Simon Bajada
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Avgolemono - grekisk kycklingsoppa

18 ingredienser

1 h

Klassisk grekisk kycklingsoppa med citron, som reds med ägg på slutet. Om du har möjlig­het – koka din egen kycklingbuljong, det gör verkligen susen för den här rätten!

Den buljong som inte går åt till soppan kan du frysa in och använda vid ett annat tillfälle. Men vill du förenkla receptet kan du använda 1 liter färdig kycklingbuljong.

Ingredienser

3 - 4 portioner
  • 1 stjälkselleri
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot (liten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 100 g kyckling, kokt eller stekt
  • 1,5 dl risoni
  • 1 ägg
  • 0,5 dl citronsaft, färskpressad
  • salt

Kycklingbuljong

  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kycklingskrov
  • 2 lagerblad
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 l vatten
  • 10 svartpepparkorn

Gör så här

Kycklingbuljong

  1. Skär selleri, lök och vitlök i grova bitar. Lägg kycklingskroven tillsammans med övriga ingre­dienser till buljongen i en stor kastrull och koka i 45 minuter. Sila av och låt stå.
  2. Om du ställer buljongen kallt blir det sedan enkelt att ta bort fettet som flutit upp till ytan.

Soppa

  1. Finhacka selleri, lök, morot och vitlök. Fräs i olja i en kastrull tills allt blir glansigt utan att ta färg.
  2. Tillsätt 1 liter av kycklingbuljongen och låt koka upp. Smaka av med salt och lägg i kycklingköttet.
  3. Tillsätt risonin och koka den mjuk i cirka 10 minuter.
  4. Vispa upp ägget med citronsaften i en liten skål. Ta av den heta soppan från värmen och ta 1 deciliter av soppan och tillsätt till äggblandningen försiktigt under vispning.
  5. Häll sedan ner äggblandningen i soppkastrullen under omrörning. Nu tjocknar det till en krämig soppa, men den får inte koka mer för då skär det sig. Servera genast!