Asiatiska skaldjursbollar med sötpotatisdipp

Asiatiska skaldjursbollar med sötpotatisdipp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Asiatiska skaldjursbollar med sötpotatisdipp

Av: Köket.se

Från: Köket

24 ingredienser

Amerikansk-asiatisk “fusion”. Fingermat som kanske inte ser så mycket ut för världen – men de små bollarna är urläckra tillsammans med vår dippsås. För ett bra resultat behöver du en mixer, både till skaldjursbollarna och till dippsåsen.

Ingredienser

portioner
  • 150 g råa räkor
  • 100 g hummerkött (eller krabbkött)
  • 150 g gösfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 kruka basilika
  • 2,5 msk sweet chilisås
  • 2 msk limefrukt, saft, pressad
  • 1 msk fisksås
  • salt
  • vitpeppar

Sötpotatisdipp:

  • 2 orange sötpotatisar
  • 1 citron
  • 2 äggulor
  • 2 dl neutral olja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk ananasjuice

Till panering:

  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • pankoströbröd
  • olja, till fritering

Gör så här

  1. Skala jätteräkorna, ta bort huvudet, snitta dem i ryggen och ta bort den svarta strängen. Skär räkorna i mindre bitar. Hacka hummer- eller krabbköttet, tärna fisken och förvara räkstjärtar, hummer- eller krabbkött och fisk i kyl. Fisken och räkorna ska vara iskalla när de mixas. Skala och finhacka vitlöken, dela pepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och hacka den fint. Grovhacka basilikabladen.
  2. Sötpotatisdipp: Sätt ugnen på 175 °. Baka potatisen i ugnen, insvept i folie, och ta ut den när den är mjuk rakt igenom. Det tar 25–30 minuter. Tvätta citronen och riv skalet fint. Låt potatisarna svalna, skala dem och mixa till en slät puré. Tillsätt äggulorna, en i taget, och häll i oljan droppvis. Mixa tills dippen blir slät och majonnäslik. Skrapa ner röran i en skål, pressa ner vitlöken och smaksätt med salt, peppar, ananasjuice och citronskal.
  3. Mixa den kalla fisken, hummer- eller krabbkött och jätteräkorna försiktigt med ingefäran, pepparfrukten, basilikan och vitlöken. Var varsam så att färsen inte skär sig. Tillsätt sweet chili-sås, limesaft, fisksås, peppar och salt. Gör ett stekprov, smaka av och krydda eventuellt mer. Rulla små bollar av färsen.
  4. Hetta upp oljan till 170 °. Häll upp mjöl i en djup tallrik, ströbröd i en annan och vispa upp äggen i en tredje. Vänd bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och avsluta i panko. Fritera bollarna gyllene och låt rinna av på hushållspapper. Servera med sötpotatisdipp.