Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås
Foto: Tv4

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås

1

5 steg att laga

26 ingredienser

1 h 45 m

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås blir en festlig rätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Rotsakspytt

  • 250 g potatis (fast sort)
  • 150 g morot
  • 150 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • 2 msk matolja
  • svartpeppar
  • 2 msk persilja, hackad att garnera med

Oxfilé

  • ca 0,8 kg oxfilé
  • smör (eller annat matfett att steka i)
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 dl mango chutney
  • 2 tsk ingefära, malen eller 1 msk färsk riven

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja (eller matolja)
  • 2 tsk ingefära, malen  eller 1 msk färsk riven
  • 0,5 dl soja
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 3-4 msk kalvfond
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 2 tsk idealmjöl

Gör så här

  1. Rotsakspytt
    Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i cirka 1x1 cm tärningar. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter. Låt rinna av i durkslag. 
  2. Lägg över i en skål. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme i resten av smöret och oljan, tills de blir mjuka. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar. Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
  3. Oxfilé
    Lägg köttet i sous vide i 1 timme och 45 minuter. Bryn köttet i en stekpanna. Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull. Pensla mango chutney över köttet och skär upp.
  4. Rödvinssås
    Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
  5. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i cirka 10 minuter. Rör ner idealmjöl. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer