Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås
Foto: Tv4

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås

Av: Mattias - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h 45 m

Asiatisk oxfilé med rotsakspytt och rödvinssås blir en festlig rätt att servera till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rotsakspytt

  • 250 g potatis (fast sort)
  • 150 g morot
  • 150 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • 2 msk matolja
  • svartpeppar
  • 2 msk persilja, hackad att garnera med

Oxfilé

  • ca 0,8 kg oxfilé
  • smör (eller annat matfett att steka i)
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 1 dl mango chutney
  • 2 tsk ingefära, malen eller 1 msk färsk riven

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja (eller matolja)
  • 2 tsk ingefära, malen  eller 1 msk färsk riven
  • 0,5 dl soja
  • 3 dl rött matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 3-4 msk kalvfond
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 2 tsk idealmjöl

Gör så här

Rotsakspytt

  1. Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i cirka 1x1 cm tärningar. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Lägg över i en skål. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme i resten av smöret och oljan, tills de blir mjuka. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar. Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.

Oxfilé

  1. Lägg köttet i sous vide i 1 timme och 45 minuter. Bryn köttet i en stekpanna. Värm mango chutney och ingefära i en liten kastrull. Pensla mango chutney över köttet och skär upp.

Rödvinssås

  1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek. Låt såsen koka i cirka 10 minuter. Rör ner idealmjöl. Låt såsen koka någon minut till. Smaka om styrkan är tillräcklig.