Parmesanrisotto med grillade kycklingfiléer

Parmesanrisotto med grillade kycklingfiléer
Foto: TV4

Parmesanrisotto med grillade kycklingfiléer

Av: Åsa - Enköping

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Krämig kantarell och parmesanrisotto med grillade kycklingfiléer samt italiensk sallad med bondbönor och balsamico.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Kycklingfilé

  • 4 kycklingfiléer
  • salt
  • vitpeppar

Risotto

  • 4 port arborioris
  • olivolja
  • 2 gula lökar, fint hackade
  • 1-2 dl kantareller
  • 70 cl torrt vitt vin
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 2-3 msk smör
  • svartpeppar

Gör så här

Kycklingfilé

  1. Dela den på bredden, ifall den är lite för tjock.
  2. Salta och peppra.
  3. Grillas i bordsgrillen, i grillpannan eller över öppen eld.
  4. Lägg att vila under aluminiumfolie tills risotton är klar.

Risotto

  1. Värm kycklingbuljongen.
  2. Värm olja i grytan.
  3. Fräs löken glansig.
  4. Häll i riset och fräs det runtom i någon minut, det ska bli glansigt.
  5. Lägg i kantarellerna och bryn dem lätt.
  6. Häll upp ett glas svalt torrt vitt vin till dig själv.
  7. Slå i ett par glas vitt vin i riset så det täcker, ju mer ris desto mer lök och desto mer buljong.
  8. Sänk värmen, det ska småputtra.
  9. Rör hela tiden och känn doften när riset suger i sig av vinet
  10. När riset är nästan torrt slår du i en slev med buljong, rör om och lägg på locket.
  11. Nu ska du långsamt fortsätta att späda risotton med buljongen.
  12. Det får inte koka torrt och det får inte vara för blött.
  13. Rör hela tiden, men försök att ha locket på.
  14. När riset är nästan klart (al dente) drar du bort risotton från värmen, drar ett par ordentliga varv med pepparkvarnen och slänger i en rejäl näve parmesan, vänder snabbt runt med sleven och när ingen ser lägger du en klick smör över alltihop och lägger på locket.
  15. Låt risotton vila en stund och rör om igen innan du serverar.
  16. Lägg i ruccola eller annan italiensk salladsblandning i en skål
  17. samt tillsätt flingsalt och fin olivolja samt fräscha bondbönor utan skal.
  18. Blanda lite och lägg upp på en tallrik.
  19. Lägg kycklingen ovanpå salladen och lägg upp en härlig hög med parmesan och kantarellrisotto och avsluta med att ringla lite balsamico runt kanterna.