Armenisk baklava

11 röster
40 m
4

Armenisk baklava med en klick crème fraiche. En klassisk efterrätt i Mellanöstern!

Dryck: Armenisk starkt kaffe och Armenisk konjak

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

40 m
4
4 portioner

Du behöver

 • 4 dl blandade nötter, ex pistage, hasselnöt, valnöt
 • smör på sprayflaska
 • 1 dl farinsocker
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 färsk filodeg
 • vit sirap
 • 2 msk pistage, finmalet
 • crème fraîche, till servering

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Grovhacka alla nötter och blanda ihop dem i en skål. Spraya på smör och tillsätt farinsocker och kanel. Rör om ordentligt, det ska bli lite fuktigt så att nötterna håller ihop.
 3. Ta fram bakplåtspapper som du kan jobba ut filodegen på. Det ska vara rent under. Lägg ut 3 ark filodeg på pappret så att det blir slätt, försiktigt så att de inte går sönder. Spraya på smör så att filodegen fylls med smör, det ska inte rinna bara täckas jämt. Ta fram nötterna och sprid ut ett lager över hela filodegen, jämt och platt. Nötterna ska täcka hela degen.
 4. Lägg på ytterligare 3 ark filodeg och lägg den på den första och spraya på med smör, och sprid ut nötter.
 5. På med ytterligare 3 ark filodeg och spraya ordentligt med smör och täck med nötterna. Lägg på den sista filodegen och spraya på smör.
 6. När du är klar ska du ha fyra lager filodeg på varandra med nötterna mellan varje lager.
 7. Du ska nu vika ihop från kant till kant, spraya på smör och så viker du igen och sprayar med smör. Varje gång du ska vika degen så ska du spraya med smör. Så att den blir mättad med smör från alla kanter och vinklar.
 8. Ta fram en liten ugnsform och spraya försiktigt med smör i botten och lägg den dubbel vikta filodegen i formen. Skär jämna små bitar eller som så stora du önskar. Låt den sedan gräddas i ugnen i ca 20 minuter. Den ska få en fin gyllene färg.
 9. Ta ut baklavan ur ugnen och häll direkt på den vita sirapen. Här ska du inte snåla med sirap! Baklavan ska mättas ordentligt, så överdriv gärna så mycket du kan. Sist av allt häller du över lite malen pistage för färgens skull, som dekoration.
 10. Vid servering kan man ha en liten klick crème fraiche vid sidan om.
20 september 2016