Äpple och pärontarte

Äpple och pärontarte
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Äpple och pärontarte

20 ingredienser

Underbar tarte med äpple och päron, varvad med mandelkräm och karamelliserad äppelkompott. En riktigt ljuvlig dessert med underbara smaker av mandel, kardemumma och kanel.

Tips! Du behöver en taftring med en diameter på 21 cm och 2 cm hög.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 200 g dinkelmjöl, siktat ekologiskt
  • 80 g rörsocker, mixat till ett pulver (ekologiskt)
  • 1 knivsudd oraffinerat havsalt
  • 120 g normalsaltet smör (ekologiskt)
  • 40 g äggula

Karamelliserad äppelkompott:

  • 1 kg äpple
  • 200 g rörsocker
  • 1 citron
  • 5 g malen kanel, finmald

Mandelkräm:

  • 55 g mandelmjöl
  • 55 g råsocker, mixat till ett pulver
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 citroner, zest
  • 1 knivudd salt
  • 2 g malen kardemumma
  • 55 g ägg

Till monteringen

  • 2 äpplen (ekologiska svenska)
  • 2 päron (ekologiska svenska)
  • Strösocker (eller råsocker)
  • Kardemumma, grovmalen

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda alla torra ingredienser till majdegen i en bunke. Klicka i smöret och arbeta ihop till en deg med sandliknande konsistens.
  2. Rör ner äggulorna och arbeta ihop till en homogen men lite kladdig deg. Täck med plastfolie och låt stå i ca 4 timmar i kylen.
  3. Placera tarteringen (diameter på 21 cm och 2 cm hög) på en plåt med bakplåtspapper, pudra lite mjöl på bordet och kavla ut degen till ca 4-6 mm tjocklek.
  4. Skär ut en ring som passar formen. Fodra formen genom att försiktigt trycka ut degen i kanterna. Skär bort överflödig deg med en vass kniv. Låt stå i kylen.

Karamelliserad äppelkompott

  1. Hacka äpplena i mindre bitar.
  2. Gör en karamell i botten av en gryta med sockret. Dra i äpplena och pressa i citronen och kanelen. Koka ihop tills äpplena mjuknat. Kyl ner.

Mandelkräm

  1. Vispa ihop mandelmjöl, socker, smör, citronskal, salt och kardemumma med en elvisp. Tillsätt sedan ägget och vispa till en kräm, lägg krämen i en spritspåse.

Montering

  1. Ta ut skalet ur kylen, spritsa ett tunt lager med kräm i botten och bred ut, ca 5 mm. Lägg ett lager av den karamelliserade äppelkompotten men spara plats för mer kräm och topping.
  2. Spritsa på ett lager till av mandelkrämen, nästan hela vägen upp.
  3. Skiva äpplena och päronen tunt och vänd i socker och kardemumma. Placera i ett fint mönster. Strö över råsocker och hackad mandel.
  4. Baka i ugnen på 195 grader i ca 20-30 minuter, eller tills den fått en fin färg.
  5. Servera kakan ljummen till glass eller vaniljkräm eller som den är.