Äppelros med handslagen vaniljsås

Äppelros med handslagen vaniljsås
Foto: Tv4

Äppelros med handslagen vaniljsås

Av: Mikael - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

40 m

En vacker äppelros som bakats i ugn och serveras med en hemgjord vaniljsås är en ljuvlig dessert som går hem hos de allra flesta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äppelros

  • 2 citroner, jucien
  • vatten
  • 2 äpplen, röda och stora
  • ca 1 msk mjöl, att mjöla arbetsytan med
  • 1 ark smördeg
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 1,5 msk vatten
  • 2 tsk malen kanel
  • florsocker, till dekoration

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 3,75 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 35 g majsstärkelse
  • 100 g strösocker
  • 35 g smör

Gör så här

Äppelros

  1. Pressa citronerna och blanda med lika mängd vatten i en kastrull.
  2. Dela och kärna ur äpplena, men låt skalet vara kvar. Skiva äppelhalvorna tunt på tvären (så varje skiva blir en liten halvmåne med hålet från kärnhuset i mitten) och lägg ner dem i kastrullen och blanda runt försiktigt.
  3. Låt sjuda upp i några minuter, tills äppelskivorna är mjöliga, men inte genommjuka. Slå av citronvattnet och lägg äppelskivorna på en bit hushållspapper så de får torka.
  4. Mjöla en yta och kavla ut arket med smördeg och skär i fyra remsor, cirka 5x25 cm.
  5. Blanda aprikosmarmeladen med 1,5 msk vatten. Sprid marmeladblandning på mitten längs med varje remsa av smördeg och strö över kanel.
  6. Ta en fjärdedel av äppelskivorna och placera på smördegsremsan – de ska endast täcka nedre halvan och den rundade delen med skal kvar ska sticka upp. Placera äppelskivorna omlott. Vik smördegsremsans nedre del över äppelskivorna och rulla sedan ihop den.
  7. Placera rullen med degen nedåt i en muffinsform och grädda på 200 grader i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Om äppelskivorna börjar brännas kan man flytta formen längre ner i ugnen och/eller täcka den med aluminiumfolie. Strö över lite florsocker precis innan servering.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och häll i tillsammans med mjölken och vaniljstången i en kastrull. Koka upp på medelhög värme tills det sjuder snarare än stormkokar.
  2. Vispa samman äggulor, majsstärkelse och socker i en bunke och tillsätt lite av mjölkblandningen i taget. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka blandningen i kastrullen. Koka upp under omrörning, men var försiktig med att använda metallredskap då det kan missfärgas.
  3. Tillsätt smör, rör tills det är smält. Lägg på plastfolie så det får kontakt med såsens yta och ställ kallt tills servering.