Äppelpizza med salt kolasås och vaniljglass

30 m
4
Äppelpizza med salt kolasås och vaniljglass
Foto: Catarina König

Denna dessert är perfekt att göra när det skall gå snabbt i köket. Med få ingredienser får du verkligen ihop en härlig helg-dessert på bara några minuter! /Catarina

Tips! Använd gärna Aroma eller Granny Smith som är äpplen med hög syra.

7 oktober 2017
30 m
4

Du behöver

Äppelpizza

  • 50 g smör
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 färsk smördeg på rulle
  • 2 msk aprikosmarmelad, utan bitar
  • 1 stort äpple eller 2 små
  • 0,5 msk farinsocker

Salt kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 krm vaniljpulver (raw)
  • 25 g smör, tärnat
  • 1 nypa flilngsalt

Tillbehör

  • Vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kanelen.
  2. Lägg ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en stor tallrik som mall och skär ut en stor rundel. Försök få ut så mycket av smördegen så att så lite som möjligt går till spillo.
  3. Klicka på 2 rejäla matskedar med aprikosmarmelad. Bred ut marmeladen men spara ca 1,5-2 cm av kanten. Den sväller sedan upp snyggt.
  4. Tvätta äpplet, spara skalet men ta bort kärnhuset. Kör äpplet i en mandolin som ger riktigt tunna skivor, men som håller ihop.
  5. Pensla på kanelsmöret, rikligt men försök att inte komma åt kanterna.
  6. Strö över farinsockret jämt fördelat och sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter tills äppelpizzan blivit gyllene och härlig till färgen.
  7. Gör under tiden den salta kolasåsen.
  8. Låt grädde, socker, sirap och vaniljpulver puttra på plattan i ca 12-15 minuter. Dra sedan av från plattan och rör i små tärningar av smöret, samt smaka upp med en nypa flingsalt. Ställ åt sidan.
  9. Ta ut äppelpizzan från ugnen och sliza upp i "pizzaslizes".
  10. Servera denna härlighet till vaniljglass och den ljumna salta kolasåsen!
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept