Äppelpaj med rårörd vaniljsås på 10 min
Äppelpaj med rårörd vaniljsås på 10 min
10 ingredienser
10 m
Snabb och lättlagad äppeldessert som serveras i glas med rårörd vaniljsås.
Ingredienser
- 4 äpplen, skalade och skurna i kuber (gärna sura)
- 3 msk strösocker
- 1 msk malen kanel
- 0,5 citron, rivet skal
Exempel på "smul deg":
- 1 dl granola
- 8 drömmar (eller digestivekex)
Rårörd vaniljsås:
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
- Skala och skär äpplet i kuber à 2x2 cm.
- Lägg äppelbitarna i en kastrull, gärna teflon och strö över socker, kanel och rivet citronzest.
- Tillsätt mer socker om du tycker det blir för surt sen. (Men, Jag gillar syran mot kexen och den muffigt söta vaniljsåsen)
- Låt puttra ihop i kastrullen på medelhög värme. Kanelen får inte brännas så håll koll på att det inte blir för varmt i kastrullen.
- (Man kan såklart om man vill tillsätta smör i äpplena, men jag tycker det är onödigt att peta i sig mer kalorier än vad som behövs för att äta en god dessert)
- När äpplena mjuknat något, efter ca 5 min på spisen, dra bort från plattan.
- Ps. Äpplena skall inte vara hårda men inte heller äppelmos. Något mellanting.
Rårörd vaniljvisp (sås)
- Vispa samman äggula, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa tills det blir vitt och fluffigt.
- Vispa upp grädden i en annan bunke.
- Häll sedan i äggulevispet ner i grädden och vispa upp till en fluffig vaniljvisp.
Servering
- Födela krossade kex eller granola i botten av ett glas.
- Skeda på önskad mängd av de förvällda kaneläpplena.
- Toppa med den galet goda vaniljvispen och dekorera med ev lite pekan-nötter, granola, drömmar eller digestivekex. (Ta det du gillar ♥)
- Servera direkt!