Äppelpaj med mandelfyllning

koket.se
Äppelpaj med mandelfyllning
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Äppelpaj med mandelfyllning

16 ingredienser

45 m

Vad är väl godare på hösten en äppelpaj? Den här versionen med hemgjord vaniljsås bara måste du testa!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Äppelpaj

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 bittermandel
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 ägg
  • 8 äpplen (svenska)
  • 2 msk rörsocker (grovt)

Vaniljsås

  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 äggulor (medelstora)
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

Äppelpaj

  1. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke.
  2. Arbeta snabbt in små bitar av kallt smör till en smidig deg.
  3. Tillsätt lite kallt vatten tills degen går att forma till en klump.
  4. Tryck ut degen till en platt rundel och låt vila i kylen i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda mandelmjöl, riven bittermandel, florsocker, kardemumma och 1 ägg till en smet.
  7. Skär äpplet i tunna klyftor.
  8. Skär bort en bit av pajdegen som kan bli små rundlar till dekoration.
  9. Kavla ut resterande pajdeg och lägg på ett bakplåtspapper.
  10. Smeta ut mandelsmeten på degen men lämna ca 5 cm runt om.
  11. Toppa degen med äppelskivor och vik sedan in degen runtom.
  12. Kavla ut den lilla degbiten som du skar bort. Tryck ut små rundlar med exempelvis ett smalt snapsglas.
  13. Pensla kanten på degen med ägg och lägg rundlarna omlott runtom degkanten. Strö över rörsocker.
  14. Baka pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Vaniljsås

  1. Snitta och skrapa ur vaniljstången.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Låt stå och dra i ca 10 minuter utan värme.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa sedan in vaniljmjölken.
  4. Värm smeten under omrörning på låg värme tills den blir simmig. Den ska inte bli tjock!
  5. Låt svalna och ställ sedan kallt. Servera såsen kall till äppelpajen.