Äppelpaj med mandelfyllning
Äppelpaj med mandelfyllning
16 ingredienser
45 m
Vad är väl godare på hösten en äppelpaj? Den här versionen med hemgjord vaniljsås bara måste du testa!
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
Äppelpaj
- 4 dl vetemjöl
- 3 msk florsocker
- 0,5 tsk salt
- 200 g smör
- 2 dl mandelmjöl
- 2 bittermandel
- 2 dl florsocker
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 ägg
- 8 äpplen (svenska)
- 2 msk rörsocker (grovt)
Vaniljsås
- 0,5 vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 5 äggulor (medelstora)
- 0,5 dl strösocker
Gör så här
Äppelpaj
- Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke.
- Arbeta snabbt in små bitar av kallt smör till en smidig deg.
- Tillsätt lite kallt vatten tills degen går att forma till en klump.
- Tryck ut degen till en platt rundel och låt vila i kylen i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mandelmjöl, riven bittermandel, florsocker, kardemumma och 1 ägg till en smet.
- Skär äpplet i tunna klyftor.
- Skär bort en bit av pajdegen som kan bli små rundlar till dekoration.
- Kavla ut resterande pajdeg och lägg på ett bakplåtspapper.
- Smeta ut mandelsmeten på degen men lämna ca 5 cm runt om.
- Toppa degen med äppelskivor och vik sedan in degen runtom.
- Kavla ut den lilla degbiten som du skar bort. Tryck ut små rundlar med exempelvis ett smalt snapsglas.
- Pensla kanten på degen med ägg och lägg rundlarna omlott runtom degkanten. Strö över rörsocker.
- Baka pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Vaniljsås
- Snitta och skrapa ur vaniljstången.
- Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Låt stå och dra i ca 10 minuter utan värme.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa sedan in vaniljmjölken.
- Värm smeten under omrörning på låg värme tills den blir simmig. Den ska inte bli tjock!
- Låt svalna och ställ sedan kallt. Servera såsen kall till äppelpajen.