En half baked maxad äppelpaj som tar lite tid att göra, men som är väl värd arbetet. För att hylla det svenska äpplet har vi valt att använda det klassiska vinteräpplet Ingrid Marie.
4-5 äpplen ingrid marie (eller annat rött äpple i säsong)
Gör så här
Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke för hand eller med vinge i köksmaskin tills degen går ihop. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter.
Mandelkräm
Blanda smör och socker i en bunke. Vänd ner äggen lite i taget. Tillsätt mandelmjöl och kanel och blanda.
Fördela mandelkrämen i det obakade pajskalet. Baka i 175 grader i 15–20 minuter. Låt pajen svalna. Om du bakar pajen i förväg, täck den noggrant för att bevara fukten.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfrön, socker och majsstärkelse.
Häll mjölken i en kastrull och tillsätt äggula samt sockerblandningen. Koka upp under konstant vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen, tillsätt smöret och rör till en blank kräm. Lägg i en bunke, täck med plast och låt kallna.
Äppelkompott
Skala äpplena och skär i 5 mm stora bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg äpplen och vaniljfrön i kastrull.
Tillsätt socker, citronzest och citronjuice. Häll på vatten så det precis täcker. Koka på medelvärme tills äpplena är mjuka och krämiga. Låt svalna i kyl.
Dekoration och montering (gärna dag 2)
Koka upp socker och vatten. Tillsätt citronjuice och låt lagen svalna. Lossa pajen från formen. Rör om vaniljkrämen och bred ett jämnt lager ovanpå mandelkrämen. Stryk över äppelkompotten.
Skär de röda äpplena i fyra delar och ta bort kärnhus. Hyvla i 2 mm tunna skivor på mandolin och doppa dem i sockerlagen. Det går att använda kniv, men mandolin är enklast. Ställ skivorna på högkant i omlott på pajen, ovanpå kompotten. Börja i mitten och jobba dig utåt tills hela pajen är täckt med äppelskivor.