Äppelpaj med citrontvist och brynt smör

Äppelpaj med citrontvist och brynt smör
Foto: Tv4

Äppelpaj med citrontvist och brynt smör

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

45 m

Äppelpaj med citrontvist och brynt smör serverad med vaniljskum och äppelchips.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 1 citron, citronzest
  • 0,5 rörsocker
  • 2 tsk malen kardemumma

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft

Vaniljskum

  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 5 tsk strösocker

Servering

  • 1 förp äppelchips

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar.
  2. Riv av zesten från en citron (det yttersta gula skalet).
  3. Blanda äpplen med citronzest, socker och kardemumma.
  4. Lägg blandningen i en smord pajform, ca 27 cm.

Pajdeg

  1. Bryn smöret i en stekpanna tills det börjar dofta kola.
  2. Blanda torra ingredienser i en separat skål och tillsätt sedan smöret. Arbeta ihop till en deg.
  3. Forma degen till ett lock som du täcker äpplena med.
  4. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den fått fin färg.

Vaniljskum

  1. Gör vaniljskummet precis innan servering.
  2. Skrapa ur vaniljstången och blanda med grädden och sockret. Vispa till ett löst skum.

Servering

  1. Servera pajen med skummet och äppelchips.