Äppelpaj med citrontvist

Äppelpaj med citrontvist_01
Foto: Tv4

Äppelpaj med citrontvist

0

11 ingredienser

50 m

Äppelpaj med citrontvist, vaniljglass och färsk mynta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 5

Pajdeg

  • 175 g smör
  • 3,25 dl vetemjöl, stenmalet
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker (ekologisk)
  • 3-4 äpplen (Granny Smith)
  • 1 citron (ekologisk)
  • 2 ägg (ekologisk)

Tillbehör

  • färsk mynta
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Börja med att värm ugnen till 200 grader. 
  2. Pajdeg
    Börja med att ställa fram smöret en godtycklig tid så att det blir mjukt.
  3. Lägg 175 g smör i en bunke (lägg även 100 g i en annan bunke till fyllningen).
  4. Tillsätt vetemjöl och vatten i bunken med 175 g smör. Blanda tills smöret är jämnt fördelat utan stora klumpar. 
  5. Smöra sedan en pajform och fyll med degen, se till att peta in kanterna snyggt. 
  6. Ställ sedan in pajformen i kylen tills du är färdig med fyllningen.
  7. Fyllning
    Tillsätt socker i bunken med 100 g smör och blanda med en slev. 
  8. Skölj och riv sedan äpplena (rivjärn med större hål) och tillsätt i ovannämnda bunke.
  9. Riv den ekologiska citronens skal till zest och tillsätt i bunken, använd ett rivjärn med små hål. 
  10. Vispa äggen i separat bunke tills de blivit luftiga och blanda sedan i bunken med fyllning. 
  11. Blanda ihop innehållet i bunken och fördela sedan jämnt över pajdegen som du nu tagit ut från kylen.
  12. Grädda pajen ca 40 minuter på 200 grader, tiden varierar beroende på äpple men den bör ha brynts på toppen innan den tas ut.
  13. Garnera med några blad mynta och servera med vaniljglass.