Äppelkaramell med vit chokladmousse

Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Äppelkaramell med vit chokladmousse

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Lyxigt god dessert i glas med äppelkaramell i botten, len vit chokladmousse och frasigt kexsmul på toppen.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 rött äpple, tärnat eller hackat
  • 1,5 dl rörsocker
  • 100 g smör
  • 1 msk päronlikör (exempelvis Xanté)
  • 120 g vit bakchoklad
  • 1,5 dl grädde
  • 200 g färskost
  • ca 1 msk citron
  • 100 g söta kex, krossade (gärna Brago)

Gör så här

  1. Smält 50 g smör i en kastrull, lägg i det tärnade äpplet, rörsockret och päronlikör. Koka ihop 4-5
  2. minuter så det bli lite krämig. Lägg upp i 4 dessertskålar.
  3. Smält den vita chokladen över vattenbad i en skål, låt svalna.
  4. Vispa 1,5 dl grädde i en skål till fluffigt, vispa sedan ihop grädden med den vita chokladen till en fin smet.
  5. Vispa ner färskosten och smaka av med citron. Det lyfter smaken!
  6. Dela upp chokladmoussen i de 4 dessertskålarna sen låt det ligga i kylen i minst 1 timme.
  7. Bryn resterande 50 g smör på hög värme, tillsätt och fräs de krossade kexen ca 2-4 minuter så smöret hinner gå in i kexsmulorna. Låt det svalna och strö sedan över chokladmoussen.