• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Äppelkaramell med vit chokladmousse

POPULÄRT
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Äppelkaramell med vit chokladmousse

5 steg att laga

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Lyxigt god dessert i glas med äppelkaramell i botten, len vit chokladmousse och frasigt kexsmul på toppen.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 0,5 rött äpple, tärnat eller hackat
  • 1,5 dl rörsocker
  • 100 g smör
  • 1 msk päronlikör (exempelvis Xanté)
  • 120 g vit choklad
  • 1,5 dl grädde
  • 200 g färskost
  • ca 1 msk citron
  • 100 g söta kex, krossade (gärna Brago)

Gör så här

  1. Smält 50 g smör i en kastrull, lägg i det tärnade äpplet, rörsockret och päronlikör. Koka ihop 4-5 minuter så det bli lite krämig. Lägg upp i 4 dessertskålar.
  2. Smält den vita chokladen över vattenbad i en skål, låt svalna.
  3. Vispa 1,5 dl grädde i en skål till fluffigt, vispa sedan ihop grädden med den vita chokladen till en fin smet. Vispa ner färskosten och smaka av med citron. Det lyfter smaken!
  4. Dela upp chokladmoussen i de 4 dessertskålarna sen låt det ligga i kylen i minst 1 timme.
  5. Bryn resterande 50 g smör på hög värme, tillsätt och fräs de krossade kexen ca 2-4 minuter så smöret hinner gå in i kexsmulorna. Låt det svalna och strö sedan över chokladmoussen.