Äppelkaka utan socker och mjöl

Äppelkaka utan socker och mjöl
Linda Andersson 2022
Linda Andersson 2022

Äppelkaka utan socker och mjöl

9 ingredienser

50 min

Den här äppelkakan är ljuvligt god och man kan inte tro att den inte innehåller vanligt strösocker eller vetemjöl. I stället innehåller den sötströ som inte påverkar blodsockret, och mandelmjöl som innehåller minimalt med kolhydrater. Perfekt för alla som vill äta socker- och mjölfria bakverk.

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 2 dl sötströ
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 50 g smör, smält
  • 4 dl mandelmjöl
  • 6 sötmandlar (eller hasselnötter)
  • 2 äpplen

Garnering

  • malen kanel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Tillsätt sötströ och vispa lite till.
  2. Tillsätt bakpulver, fiberhusk, smör och mandelmjöl och vispa ihop allt till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter (bröa med kokos, eller ströbröd).
  4. Hacka sötmandeln fint. Strö den över smeten.
  5. Skala och skiva äpplena. Lägg dem i en ring ovanpå smeten.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt den svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass om du vill äta den som dessert, eller ät den som den är till fikat. Supergott!