Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie


Äppelkaka på grillade Ingrid-Marie
15 ingredienser
1 h
"Den här efterrätten är en tolkning av gåsamiddagens dessert, med hållbara och lokala ingredienser. I stället för vanilj används älgört." /Frida Nilsson
Se Frida Nilsson laga receptet

Ingredienser
Grillade Ingrid-Marie
- 4 äpplen ingrid marie
- 1 msk smör
- 1 msk honung
- salt
Stekt kavring
- 4 skivor kavring
- 3 msk smör
- 1 tsk strösocker
Älgörtssås
- 5 dl mjölk
- äppleskrutt från de grillade äpplena
- 20 g älgört
- 120 g äggula
- 0,6 dl majsstärkelse
- 1,5 dl strösocker
- ca 0,5 krm salt
- 1 dl grädde
Uppläggning
- 1 msk älgört, torkad och mixad
Gör så här
Grillade Ingrid-Marie
- Dela äpplena mitt itu, skär bort kärnhusen och använd dem i såsen.
- Lägg äpplena på grillen och grilla tills de fått rejält med färg.
- Lägg äpplena i en kastrull med smör och honung.
Stekt kavring
- Dela kavringen i små tärningar.
- Stek brödtärningarna i smör och socker tills de blir krispiga.
Älgörtssås
- Koka upp mjölken med äppleskrutt och älgört.
- Vispa samman äggula, maizena och socker.
- Häll ner en tredjedel av den uppkokta mjölken i äggsmeten och rör om.
- Slå samman allt i kastrullen. Låt koka under vispning till första bubblan syns och såsen har tjocknat.
- Sila genom en finmaskig sil och kyl ner.
- Smaka upp såsen med en nypa salt.
- Vispa grädden tills den börjar tjockna. Vänd sedan i den kalla älgörtssåsen med en slickepott.
Uppläggning
- Fördela den steka kavringen på desserttallrikar.
- Lägg äpplena ovanpå kavringen.
- Toppa med rikliga mängder älgörtsås och pudra över älgörtspulvret.