Äppelkaka med vaniljsås och brynt smör

Äppelkaka med vaniljsås och brynt smör
Foto: Tv4

Äppelkaka med vaniljsås och brynt smör

Av: Tom - Katrineholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 m

Äppelkaka är alltid gott! Servera den toppad med vaniljsås och brynt smör, som i den här versionen, så blir den ännu godare!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljsås

  • 2 vaniljstänger
  • 5 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor

Äpplekaka

  • 100 g smör, brynt
  • 5 äpplen
  • strösocker (efter smak)
  • malen kardemumma (efter smak)
  • 150 g smör (rumsvarmt)
  • 3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
  2. Värm upp grädde, socker och vaniljfröna samt stängerna.
  3. Sila av stängerna och rör ner äggulorna i vätskan. Värm såsen på låg värme tills du känner att den börjar tjockna, ställ svalt i ca 1 timme.

Äpplekaka

  1. Bryn smöret i en stekpanna på medelhög värme. Håll koll så att det inte bränns men blir gyllenbrunt, det tar ca 3–4 minuter.
  2. Tärna äpplena och lägg bitarna i en påse med socker och kardemumma.
  3. Rör ihop smör, socker och ägg. Tillsätt vetemjöl som du blandat med bakpulver.
  4. Tryck ut två tredjedelar av degen i botten på en form och häll i äppelbitarna. Forma remsor av återstående deg och fläta som ett rutmönster över äpplena.
  5. Grädda pajen i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Servering

  1. Toppa pajen med det brynta smöret och vaniljsås.