Äppelkaka med vaniljsås och brynt smör

Foto: Tv4
Äppelkaka med vaniljsås och brynt smör
13 ingredienser
45 m
Äppelkaka är alltid gott! Servera den toppad med vaniljsås och brynt smör, som i den här versionen, så blir den ännu godare!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Vaniljsås
- 2 vaniljstänger
- 5 dl grädde
- 1 dl strösocker
- 6 äggulor
Äpplekaka
- 100 g smör, brynt
- 5 äpplen
- strösocker (efter smak)
- malen kardemumma (efter smak)
- 150 g smör (rumsvarmt)
- 3 dl strösocker
- 1 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Gör så här
Vaniljsås
- Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
- Värm upp grädde, socker och vaniljfröna samt stängerna.
- Sila av stängerna och rör ner äggulorna i vätskan. Värm såsen på låg värme tills du känner att den börjar tjockna, ställ svalt i ca 1 timme.
Äpplekaka
- Bryn smöret i en stekpanna på medelhög värme. Håll koll så att det inte bränns men blir gyllenbrunt, det tar ca 3–4 minuter.
- Tärna äpplena och lägg bitarna i en påse med socker och kardemumma.
- Rör ihop smör, socker och ägg. Tillsätt vetemjöl som du blandat med bakpulver.
- Tryck ut två tredjedelar av degen i botten på en form och häll i äppelbitarna. Forma remsor av återstående deg och fläta som ett rutmönster över äpplena.
- Grädda pajen i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
Servering
- Toppa pajen med det brynta smöret och vaniljsås.