Äppelkaka med vallmofrön

POPULÄRT
Äppelkaka med vallmofrön
Foto: TV4

Äppelkaka med vallmofrön

Av: Roberta - Falköping

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

60 m

Jednoduchy kolac s jablkom a mac - Slovakisk äppelkaka med vallmofrön!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg
  • 250 ml vetemjöl, fint
  • 125 ml strösocker
  • 1 msk vanillinsocker
  • 1 dl yoghurt
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 65 ml olja (eller smör)
  • 2 äpplen, rivna
  • 0,5 dl vallmofrö, malet

grädde

  • 2 msk grädde
  • 1 dl yoghurt
  • 1 dl florsocker

Dekoration

  • 0,5 msk malen kanel
  • 0,5 msk strösocker
  • 4 skivor äpple (eller päron)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Separera äggulorna och äggvitorna. Vispa äggvitan till ett hårt skum.
  3. Lägg mjölet, socker, äggulorna, yoghurt, vanillinsocker, kanel och bakpulver i en skål och rör ihop. Sen lägger du i matfett och rivet äpple och blandar.
  4. Vänd ner hårt vispade äggvitor och de malda vallmofröna.
  5. Häll upp smeten i en ugnsform och grädda kakan i 40 minuter.
  6. Medan kakan gräddas gör du i ordning smakfull grädde. Vispa grädde, yoghurt och florsocker. När kakan svalnat brer du över grädden.
  7. Blanda samman socker och kanel och strö över kakan. Dekorera med en äpple- eller päronskiva.