Äppelkaka med salt kolasås

POPULÄRT
koket.se
Äppelkaka med salt kolasås
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Äppelkaka med salt kolasås

16 ingredienser

1 h

En äppelkaka som kommer förgylla höstens alla fikastunder. Svenska syrliga äpplen blandas med socker och kanel och bakas i en kaksmet och vips har du en nygräddad saftig äppelkaka som serveras med en enkel hemkokt salt kolasås. Magiskt gott tillsammans med en kula vaniljglass!

Se Fredrik Nylén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Äppelkaka

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma, nymalen

Salt kolasås

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröda en form på ca 22 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i smeten. Bred ut smeten i formen.
  5. Skala och skiva äpplena och blanda skivorna med socker, kanel och kardemumma.
  6. Tryck ner äppelskivorna halvvägs i smeten.
  7. Baka mitt i ugnen 35-40 minuter.
  8. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan du stjälper upp den.
  9. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, låt sjuda 10-15 minuter.
  10. Servera kakan med kolasås och vaniljglass.