Äppelkaka med salt kolasås

NYHET
koket.se
Äppelkaka med salt kolasås
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Äppelkaka med salt kolasås

16 ingredienser

1 h

En äppelkaka som kommer förgylla höstens alla fikastunder. Svenska syrliga äpplen blandas med socker och kanel och bakas i en kaksmet och vips har du en nygräddad saftig äppelkaka som serveras med en enkel hemkokt salt kolasås. Magiskt gott tillsammans med en kula vaniljglass!

Ingredienser

portioner

Äppelkaka

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma, nymalen

Salt kolasås

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröda en form på ca 22 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i smeten. Bred ut smeten i formen.
  5. Skala och skiva äpplena och blanda skivorna med socker, kanel och kardemumma.
  6. Tryck ner äppelskivorna halvvägs i smeten.
  7. Baka mitt i ugnen 35-40 minuter.
  8. Låt kakan vila 10 minuter i formen innan du stjälper upp den.
  9. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, låt sjuda 10-15 minuter.
  10. Servera kakan med kolasås och vaniljglass.