Äppelkaka med kolafrosting
Äppelkaka med kolafrosting
20 ingredienser
1 h + tid i kyl
Tänk dig en morotskaka fast med äppelsmak? Tänk dig samma kaka toppad med en sötsyrlig frosting och salt kolasås - oh yes, detta blir sanning i Camilla Hamids magiska bakverk. Det perfekta bakverket när det kommer mycket folk på besök eller bara när suget fallet på. Går fint att förvara i frysen.
Ingredienser
Kaka
- 4 äpplen (gärna syrliga svenska)
- 2 dl brunt farinsocker [150 g]
- 3 tsk malen kanel [8 g]
- 1 tsk malen kardemumma [4 g]
- 0,5 tsk malen ingefära
- 4 ägg (stora)
- 4 dl strösocker [360 g]
- 3 dl matolja [300 g]
- 6 dl vetemjöl [360 g]
- 2 tsk bakpulver [10 g]
- 1 msk vaniljsocker [10 g]
- 0,5 tsk salt
Frosting
- 200 g smör, rumsvarmt
- 400 g färskost (naturell)
- 2 dl florsocker [120 g]
Kolasås
- 2 dl vispgrädde [200 g]
- 2 dl florsocker [120 g]
- 0,75 dl mörk sirap [105 g]
- 40 g smör
- 1 tsk flingsalt [4 g]
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Fodra en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
Kaka
- Skala äpplena och riv dem grovt. Lägg det rivna i en skål och blanda med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Vänd försiktigt in äppelblandning och olja med en slickepott.
- Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt genom en finmaskig sil. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med slickepotten. Fördela smeten jämnt i långpannan och gräddai nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Känn gärna efter med en sticka. Låt svalna helt.
Kolasås
- Koka upp grädde, florsocker och sirap i en kastrull. Rör om hela tiden. Låt småkoka i några minuter, tills konsistensen är som en tunn sås. Skär smöret i kuber och rör ut en smörkubi taget i såsen. Rör ner saltet. Häll såsen i en skål och låt den svalna helt i kylskåpet.
Frosting
- Lägg smör och färskost till frostingen i en bunke. Vispa ihop till en krämig och jämn blandning med en elvisp, vispa gärnai några minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det till en helt klumpfri frosting med slickepotten.
- Bred eller spritsa ut frostingen över kakan och ringla över kolasås. Skär upp i bitar och servera direkt, eller förvara inplastad i kylskåpet. Går bra att frysa in.