Äppelkaka med kolafrosting

äppelkaka med kolafrosting
Foto: Ulrika Pousette
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Äppelkaka med kolafrosting

2

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

Tänk dig en morotskaka fast med äppelsmak? Tänk dig samma kaka toppad med  en sötsyrlig frosting och salt kolasås - oh yes, detta blir sanning i Camilla Hamids magiska bakverk. Det perfekta bakverket när det kommer mycket folk på besök eller bara när suget fallet på. Går fint att förvara i frysen.

Ingredienser

portioner24 bitar

Kaka

  • 4 äpplen (gärna syrliga svenska)
  • 2 dl brunt farinsocker [150 g]
  • 3 tsk malen kanel [8 g]
  • 1 tsk malen kardemumma [4 g]
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 4 ägg (stora)
  • 4 dl strösocker [360 g]
  • 3 dl matolja [300 g]
  • 6 dl vetemjöl [360 g]
  • 2 tsk bakpulver [10 g]
  • 1 msk vaniljsocker [10 g]
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 400 g färskost (naturell)
  • 2 dl florsocker [120 g]

Kolasås

  • 2 dl vispgrädde [200 g]
  • 2 dl florsocker [120 g]
  • 0,75 dl mörk sirap [105 g]
  • 40 g smör
  • 1 tsk flingsalt [4 g]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Fodra en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper.
  3. Kaka
    Skala äpplena och riv dem grovt. Lägg det rivna i en skål och blanda med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Vänd försiktigt in äppelblandning och olja med en slickepott.
  5. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt genom en finmaskig sil. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med slickepotten. Fördela smeten jämnt i långpannan och grädda
i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Känn gärna efter med en sticka. Låt svalna helt.
  6. Kolasås
    Koka upp grädde, florsocker och sirap i en kastrull. Rör om hela tiden. Låt småkoka i några minuter, tills konsistensen är som en tunn sås. Skär smöret i kuber och rör ut en smörkub
i taget i såsen. Rör ner saltet. Häll såsen i en skål och låt den svalna helt i kylskåpet.
  7. Frosting
    Lägg smör och färskost till frostingen i en bunke. Vispa ihop till en krämig och jämn blandning med en elvisp, vispa gärna
i några minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det till en helt klumpfri frosting med slickepotten.
  8. Bred eller spritsa ut frostingen över kakan och ringla över kolasås. Skär upp i bitar och servera direkt, eller förvara inplastad i kylskåpet. Går bra att frysa in.