• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Äppelkaka med frosting

4 röster
1 h 15 min
12
1 h 15 min
12

Du behöver

  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 svenska äpplen
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl matolja

Frosting

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 300 g färskost
  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda rivna äpplen (utan skal), kanel, kardemumma, ingefära och farinsocker och i en skål och låt stå och dra.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke riktigt länge tills det blir vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  4. Tillsätt äppelblandningen och oljan till ägget och sockret och blanda försiktigt med slickepott.
  5. Sikta ned vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i äggblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  6. Täck en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  7. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
  9. Under tiden kan du göra frostingen. Vispa upp smöret och färskosten ordentligt tills det blir krämigt i en bunke med elvisp.
  10. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det i frostingen tills den är helt klumpfri med hjälp av en slickepott.
  11. Bred eller spritsa ut frostingen över kakan. Skär upp och servera direkt eller förvara i kylskåpet, inplastad.
  12. Glöm inte att matsortera rester från äpplena och äggen för en mer hållbar bakning, och njut av dina goda äppelkaka. /Köket-redaktionen
1 augusti 2020