Äppelkaka med citron och mandel

Äppelkaka med citron och mandel
Foto: Tv4

Äppelkaka med citron och mandel

1

10 ingredienser

20 m

Äppelkaka med citron, mandel, fruktkompott och vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 äpplen (medelstora vinteräpplen)
  • 1 dl sötmandel, mald oskalad
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 limefrukt
  • fruktkompott (mango och körsbär)

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor

Gör så här

  1. Skär de skalade och urkärnade äpplena i bitar. 
  2. Kör mandeln i en kvarn i 2 minuter. 
  3. Koka äpplena lätt i vatten med lite socker. De får inte alls bli mosiga utan skall behålla det mesta av sin spänst. 
  4. Låt äpplena rinna av väl och lägg dem sedan i en smord form.
  5. Rör samman smör och socker. Tillsätt sedan äggulorna och blanda väl. 
  6. Tillsätt limesaft, mandel och hårt vispade äggvitor. 
  7. Bred smeten över äppelbitarna.
  8. Grädda på 200 grader i 15 minuter, eller tills smeten börjar få lagom färg.
  9. Fruktkompotten marineras i lite socker.
  10. Vaniljsås
    Skrapa ur fröna från vaniljstången.
  11. Blanda vaniljen med mjölken samt grädden och låt koka upp. Red av med två äggulor.
  12. Servera äppelkakan kall med vaniljsås och fruktkompotten.