Äppelgalette med vispad crème fraiche

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Äppelgalette med vispad crème fraiche

10 ingredienser

30 m

Vad passar väl bättre än en härlig äppelgalette med vispad crème fraiche till helgens fika? Ett perfekt sätt att ta vara på de fina höstäpplena.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3-4 äpplen (svenska höstäpplen)
  • 1 ark smördeg (med riktigt smör)
  • 3 msk strösocker
  • 1-2 skivor smör, saltat

Kryddblandning

  • brödkrydda
  • malen nejlika
  • malen ingefära
  • malen kardemumma
  • malen kanel

Servering

  • 1 burk crème fraîche

Gör så här

  1. Skiva och kärna ur äpplena.
  2. Lägg ut äpplena omlott på ett naggat smördegsark med en marginal på 3 cm på kanterna.
  3. Krydda äpplena med kryddblandningen och sockra. Vik in kanterna på galetten.
  4. Lägg på tunna skivor smör (osthyvlade) och baka av galetten i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter tills den fått en jämn gyllenbrun färg.
  5. Servera med vispad crème fraîche.