Äppelgalette med mandelkräm och brynt smör

Hilda Kirkhoff KH

Äppelgalette med mandelkräm och brynt smör

16 ingredienser

1 h

Hylla hösten och baka en festlig äppelgalette med mandelkräm och brynt smör.

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen kardemumma, grovmalen

Montering

  • 3-4 svenska äpplen
  • 25 g smör, brynt
  • ca 2 tsk malen kanel
  • 1 äggula
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 msk rörsocker

Servering

  • vaniljglass (eller vaniljsås)

Gör så här

Mördeg

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och rör ihop med smör, ägg och kardemumma till en jämn kräm.

Montering

  1. Kavla ut mördegen till en rundel, ca 30 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  2. Bred ut mandelkrämen i mitten men lämna 3–4 cm ren kant runt om.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
  4. Lägg äppelskivorna över mandelkrämen i valfritt mönster.
  5. Vik upp degkanterna över fyllningen.
  6. Smält smöret tills det är gyllene och doftar nötigt. Rör ner kanel och ringla blandningen över äpplena.
  7. Pensla kanterna med äggula.
  8. Strö över mandelspån och rörsocker.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30–35 minuter tills galetten är gyllene.

Servering

  1. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.