Äppelfritters
Äppelfritters
15 ingredienser
20 m
Krispigt friterade äppelbitar blir ett perfekt snacks nu på hösten.
Ingredienser
- 3-4 äpplen
- 50 g smör
- 3 msk strösocker
- 1 msk citronsaft
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm malen kanel
- 1 krm salt
- 1 krm vaniljpulver
- 2 krm muskot, nyriven
- 3 msk strösocker
- 2 ägg
- frityrolja
- 0,5 dl mjölk
- florsocker
- glasyr
Gör så här
- Skala äpplena och skär dem i mindre tärningar.
- Smält smöret i en stekpanna och häll i äpplena. Låt bitarna steka ett par minuter och tillsätt därefter socker och citronjuice. Stek äppelbitarna tills de fortfarande är fasta och har lite kärna, men blivit lite "glasiga" i kanterna. Häll över dem i en sil eller durkslag så juicen rinner av.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, salt, vaniljpulver, nyriven muskot och socker i en bunke.
- Tillsätt ägg och mjölk och rör tills de flesta klumparna är borta.
- Vänd äppelbitarna i blandningen.
- Hetta upp olja att fritera i (raps-, solros- eller majsolja) till 180 grader. Ha alltid ett lock i närheten om oljan skulle fatta eld.
- Fritera några äppelbitar i taget. Fritera först på ena sidan tills den fått ganska ordentligt med färg. Vänd dem sedan om och friterar även andra sidan.
- Ta upp och låt svalna på ett galler. Pudra över florsocker eller doppa i valfri glasyr.