Äppelfritters

johan hedberg

Äppelfritters

15 ingredienser

20 m

Krispigt friterade äppelbitar blir ett perfekt snacks nu på hösten.

Ingredienser

portioner sats
  • 3-4 äpplen
  • 50 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 krm muskot, nyriven
  • 3 msk strösocker
  • 2 ägg
  • frityrolja
  • 0,5 dl mjölk
  • florsocker
  • glasyr

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i mindre tärningar.
  2. Smält smöret i en stekpanna och häll i äpplena. Låt bitarna steka ett par minuter och tillsätt därefter socker och citronjuice. Stek äppelbitarna tills de fortfarande är fasta och har lite kärna, men blivit lite "glasiga" i kanterna. Häll över dem i en sil eller durkslag så juicen rinner av.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, salt, vaniljpulver, nyriven muskot och socker i en bunke.
  4. Tillsätt ägg och mjölk och rör tills de flesta klumparna är borta.
  5. Vänd äppelbitarna i blandningen.
  6. Hetta upp olja att fritera i (raps-, solros- eller majsolja) till 180 grader. Ha alltid ett lock i närheten om oljan skulle fatta eld.
  7. Fritera några äppelbitar i taget. Fritera först på ena sidan tills den fått ganska ordentligt med färg. Vänd dem sedan om och friterar även andra sidan.
  8. Ta upp och låt svalna på ett galler. Pudra över florsocker eller doppa i valfri glasyr.