Äppeldonuts

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Äppeldonuts

18 ingredienser

30 min

Nu när äpplena är i säsong är det ett perfekt tillfälle att bjuda på festliga äppeldonuts med lingondipp och glass.

Ingredienser

portioner

Donuts

  • 2 äpplen ingrid marie
  • 2 äggvitor
  • 2 dl våffelsmet
  • 2 l frityrolja
  • ev 2 tsk malen kanel
  • ev 1 dl strösocker

Lingondipp

  • 2 dl lingon
  • 1 dl äppelmos
  • 2 msk syltad ingefära
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker

Glass

  • 500 g vaniljglass
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk malen stjärnanis
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma

Servering

  • florsocker

Gör så här

Donuts

  1. Skala äpplen och skär dem i 4.5 cm stora bitar.
  2. Vispa äggvita fluffigt och vänd ner i våffelsmeten.
  3. Värm oljan till 180 grader.
  4. Doppa äppelbitarna i våffelsmeten och fritera dem sedan krispiga.
  5. Lyft upp dem ur fritösen. Vänd dem i en blandning av kanel och socker.
  6. Blanda kanel och socker och vänt donutsen i blandningen.

Lingondipp

  1. Koka ihop ingredienserna i 10 minuter och mixa det sedan slätt.

Glass

  1. Mixa kryddorna med vaniljglassen i en matberedare.
  2. Sätt sedan in glassen i frysen.

Servering

  1. Servera donutsen med lingondipp, glass och rikligt med florsocker.