Äppelbullar med kanel och kardemumma

Äppelbullar med kanel och kardemumma
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Äppelbullar med kanel och kardemumma

12

22 ingredienser

3 h

Äppelbullar med kanel och kardemumma är en riktigt höjdare nu på hösten när äpplena är i säsong.

Ingredienser

portioner20 - 25 bullar

Äppelsylt

  • 175 g svenskt äpple
  • 85 g strösocker (ekologiskt) [1 dl]
  • 15 g citronsaft (ekologiskt) [1 msk]
  • 1 stjärnanis

Fyllning

  • 190 g normalsaltat smör, rumsvarmt (ekologiskt)
  • 80 g strösocker (ekologiskt) [0,9 dl]
  • 80 g farinsocker, mjukt [1,1 dl]
  • 6,5 g malen kanel [2,5 tsk]
  • 5,5 g malen kardemumma [1,6 tsk]
  • 2,5 g salt [2 krm]

Sockerlag

  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 50 g strösocker [0,6 dl]

Fördeg

  • 90 g vetemjöl (ekologiskt) [1,5 dl]
  • 70 g vatten [0,7 dl]
  • 20 g jäst (ekologiskt)

Bortgörning

  • 310 g vetemjöl (ekologiskt) [5,2 dl]
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,7 dl]
  • 130 g vatten [1,3 dl]
  • 50 g standardmjölk (ekologiskt) [0,5 dl]
  • 62 g strösocker (ekologiskt) [0,7 dl]
  • 125 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 8 g salt [1,3 tsk]

Gör så här

  1. Äppelsylt
    Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Blanda sedan allt utom stjärnanisen och låt stå i 30 minuter.
  2. Koka sedan upp allt utom stjärnanisen tills sylten känns klar, gör ett syltprov för att se konsistens. Tillsätt stjärnanisen sista minuten.
  3. Häll upp i en ren burk och låt svalna.
  4. Fyllning
    Blanda samman allt till fyllningen, den skall vara bredbar vid användning.
  5. Sockerlag
    Koka upp allt till sockerlagen och låt svalna.
  6. Degen
    Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter.
  7. Tillsätt resterande ingredienser (bortgörning) och blanda allt långsamt i ca 12–15 minuter i en maskin.
  8. Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter.
  9. Kavla ut din deg ca 3–4 mm tjock och 20 cm hög/djup, alternativt kan du kavla ut degen mer till en större bit och dela degen på hälften. Bred på din fyllning och lägg äppelsylt längs den övre kanten.
  10. Vik sedan hela degen mot dig 4 gånger, du skall få en plattare längd än den traditionella rullen man får när det bakas kanelbullar.
  11. Skär sedan upp degen till bullar, ca 50–60 g stora var eller ca 7 cm i breda. Pressa bullarna längs med mitten så att sidorna vinklas uppåt och låt jäsa i avstängd ugn i 60–90 minuter. Ta ut bullarna och sätt ugnen på 230 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  12. Baka i ca 10–12 minuter på 230 grader. Pensla sedan med sockerlagen.