Äppelbullar med kanel och kardemumma
Äppelbullar med kanel och kardemumma
22 ingredienser
3 h
Äppelbullar med kanel och kardemumma är en riktigt höjdare nu på hösten när äpplena är i säsong.
Se Alexander Pelli laga receptet

Ingredienser
Äppelsylt
- 175 g svenskt äpple
- 85 g strösocker (ekologiskt) [1 dl]
- 15 g citronsaft (ekologiskt) [1 msk]
- 1 stjärnanis
Fyllning
- 190 g normalsaltat smör, rumsvarmt (ekologiskt)
- 80 g strösocker (ekologiskt) [0,9 dl]
- 80 g farinsocker, mjukt [1,1 dl]
- 6,5 g malen kanel [2,5 tsk]
- 5,5 g malen kardemumma [1,6 tsk]
- 2,5 g salt [2 krm]
Sockerlag
- 50 g vatten [0,5 dl]
- 50 g strösocker [0,6 dl]
Fördeg
- 90 g vetemjöl (ekologiskt) [1,5 dl]
- 70 g vatten [0,7 dl]
- 20 g jäst (ekologiskt)
Bortgörning
- 310 g vetemjöl (ekologiskt) [5,2 dl]
- 100 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,7 dl]
- 130 g vatten [1,3 dl]
- 50 g standardmjölk (ekologiskt) [0,5 dl]
- 62 g strösocker (ekologiskt) [0,7 dl]
- 125 g normalsaltat smör (ekologiskt)
- 8 g salt [1,3 tsk]
Gör så här
Äppelsylt
- Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Blanda sedan allt utom stjärnanisen och låt stå i 30 minuter.
- Koka sedan upp allt utom stjärnanisen tills sylten känns klar, gör ett syltprov för att se konsistens. Tillsätt stjärnanisen sista minuten.
- Häll upp i en ren burk och låt svalna.
Fyllning
- Blanda samman allt till fyllningen, den skall vara bredbar vid användning.
Sockerlag
- Koka upp allt till sockerlagen och låt svalna.
Degen
- Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter.
- Tillsätt resterande ingredienser (bortgörning) och blanda allt långsamt i ca 12–15 minuter i en maskin.
- Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter.
- Kavla ut din deg ca 3–4 mm tjock och 20 cm hög/djup, alternativt kan du kavla ut degen mer till en större bit och dela degen på hälften. Bred på din fyllning och lägg äppelsylt längs den övre kanten.
- Vik sedan hela degen mot dig 4 gånger, du skall få en plattare längd än den traditionella rullen man får när det bakas kanelbullar.
- Skär sedan upp degen till bullar, ca 50–60 g stora var eller ca 7 cm i breda. Pressa bullarna längs med mitten så att sidorna vinklas uppåt och låt jäsa i avstängd ugn i 60–90 minuter. Ta ut bullarna och sätt ugnen på 230 grader, över- och undervärme utan fläkt.
- Baka i ca 10–12 minuter på 230 grader. Pensla sedan med sockerlagen.