Apfelstrudel

21 röster
12
Apfelstrudel
Foto: TV4

En stor duk att kavla på och ett gott handlag behövs för att lyckas med denna berömda rullade äppelkaka från Tyskland. Strudel kan även bakas med andra frukter, t ex aprikoser eller päron. Servera bakverket ljummet med vispad grädde.

Visa mer
12

Du behöver

  • 1,25 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 5,5 vetemjöl

Fyllning

  • 1 kg äpplen
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk rivet citronskal
  • florsocker
  • 100 g smör, smält
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Låt smöret smälta i vattnet. Rör ner ägg, salt och citronsaft. Lägg 5 dl mjöl i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten och häll lite av vätskan i den. Arbeta samman degen med en sked. Häll på resten av vätskan och arbeta degen tills den släpper handen och bakbordet. Låt den vila minst 30 minuter under bakduk. Skala och skiva äpplena. Stek ströbrödet i smör.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut en stor handduk på bakbordet och strö över 0,5 dl vetemjöl. Kavla ut degen mycket tunt. Skär av de tjockare ytterkanterna. Fördela ströbrödet över 2/3 av degen. Lägg äppelskivorna på ströbrödet. Lägg på socker, russin, kanel och citronskal.
  3. Smält 100 g smör. Häll smöret på den fria delen av degen. Lyft upp handduken och rulla ihop degen försiktigt så att fyllningen kommer längst in. Flytta över rullen till en smord plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sikta florsocker över.
26 januari 2009

Laddar fler recept...