Apelsinkaka med glasyr
Apelsinkaka med glasyr
14 ingredienser
1 h
Den här mjuka kakan med apelsin är både frisk och söt i ett. Med den blanka glasyren blir den smått oemotståndlig till fikat!
Ingredienser
- 75 g smör, smält (normalsaltat)
- 1 apelsin, zest och saft
- 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 200 g mandelmassa, finriven
- 1,5 dl vispgrädde
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ca 0,5 krm salt
Glasyr
- 80 g smör, rumstempererat
- 200 g färskost
- 2 dl florsocker
- blodapelsin (till topping)
Gör så här
- Smält smör i en kastrull och tillsätt rivet apelsinskal och en urskrapad vaniljstång. Låt dra en stund.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Vänd försiktigt ner den rivna mandelmassan i äggsmeten följt av vispgrädden.
- Tillsätt det smälta smöret samt saften från apelsinen.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen i kaksmeten.
- Rör med jämna mellanrum för en homogen smet utan klumpar. Smaka av med salt.
- Smörj och bröa en bakform.
- En stor kaka bakas på 175 grader i ca 35-40 minuter. Gör du flera små kakor bakas de i ca 15 minuter.
Glasyr
- Låt kakan svalna.
- Vispa sedan ihop ingredienserna till glasyren och bred ut det över kakan.
- Garnera med blodapelsiner.